Így illeszkedj be az új munkahelyen könnyedén

Az első – komoly – állás megszerzése mindenki életében egy hatalmas fordulópont, hisz félig-meddig ilyenkor válunk igazi, felelősségteljes felnőtté. Sokan lazán kezelik ezt – akárcsak egy új iskolát -, míg másoknál azért rengeteg aggodalom és izgalom vegyül az első napok sűrűjébe.

Azonban akár fiatalok vagyunk  – és először tapasztaljuk meg ezt -, akár idősebbek – és már a sokadik állásunkat koptatjuk -, mindenképpen fontos, hogy jó benyomást keltsünk már rögtön az első munkanapokon és persze az is, hogy könnyedén beilleszkedjünk a kollégák közé. Persze nem mindenki akar baráti kapcsolatba kerülni a munkatársaival, hisz sokan élesen különválasztják a munkát a magánélettől, ám ettől függetlenül vitathatatlan, hogy létfontosságú, hogy jó hangulatban teljenek az órák a munkahelyen. Hogy ezt elérjük, annak az első lépése mindenképpen a visszafogottság és némi alázat.

No nem arról van szó, hogy ijedt nyusziként kell viselkedni, de tiszteletben kell tartani, hogy itt most mi vagyunk az újak, és egy addig nem használt fogaskerékként szeretnénk beilleszkedni az egységként működő gépezetbe. Szerencsés tehát ilyenkor ha meghallgatjuk az öreg rókák tanácsait és betartjuk az intelmeiket. Ezzel nem csak a mi munkánk lesz gördülékenyebb, de ha rögtön az elején azt látják, hogy idomulunk, akkor villámgyorsan azon kapjuk magunkat, hogy együtt nevetünk a belsős poénokon. Ezzel együtt mindig tartsuk szem előtt, hogy bármilyen jó is a hangulat, ez egy munkahely. Így az elsődleges célunk a betanulás legyen, vegyük fel a cég – és a többiek – ritmusát, szokásait, munkamódszereit. Ne akarjunk rögtön újítani, pláne ne kezdjük el hangoztatni, hogy szerintünk mi lenne jobb máshogy. Gyaníthatóan hosszú évek óta olajozottan működik az a rendszer, amibe becsöppentünk, ne kérdőjelezzük meg a hatékonyságát rögtön az elején. Legyünk pontosak, előzékenyek és segítőkészek. Ha ezeket az apróságokat betartjuk, akkor már biztos, hogy jól indítunk és a munkaidő is kellemesen fog telni.