Így fagyaszd le az ételeket!

Noha sokan és gyakorta esünk abba a hibába, miszerint minden megmaradt ételt azonnal beteszünk a fagyasztóba, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel jót teszünk magunknak. Tudniillik a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek is hajlamosak megromlani, ráadásul az sem mindegy, pontosan milyen tárolóban is kerülnek a hidegre.

Bizonyos baktériumok – mint amilyen például a rettegett szalmonella – ugyanis nem pusztulnak el a fagyasztóban, csupán jóval kevésbé aktívak, ám a felolvasztást követően komoly veszélyt jelenthetnek. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, feltétlenül tartsuk szem előtt, milyen alapanyagok nagyjából meddig őrzik meg a szavatosságukat. A legfontosabb a nyers húsok esetében kiemelt figyelmet fordítani erre, tudniillik a belsőségek csak 1-2 hónapig tarthatók el biztonsággal, ám fél évnél tovább semmit ne őrizzünk meg. Ugyanígy legyünk nagyon körültekintők a készételek fagyasztása esetén, mert bár mindig jól jön, ha van mihez nyúlni egy fárasztó nap végén, ha végül gyomorrontást kapunk, akkor nem érte meg a kényelem.

A jó hír, hogy amennyiben kellőképp előrelátók vagyunk, akkor ezt a veszélyt elháríthatjuk. A legfontosabb pontosan tisztában lenni azzal, melyik étel mikor került a mélyhűtőbe. Ezért aztán minden alkalommal írjuk fel a dátumot, így eljárva garantáltan nem fogyasztunk el semmit, ami már túl régóta a fagyasztóban van. Bár jó ötletnek tűnik a műanyag dobozok használata, egészségügyi szempontból mégsem ajánlott. Ezek a tárolók ugyanis – kevés kivételtől eltekintve – nem zárnak megfelelően. Vásároljunk inkább kifejezetten erre a célra gyártott zacskókat, amik légmentesek, így sokkal tovább megőrzik az ételek minőségét. Végül pedig azt se felejtsük el, hogy nem éri meg kockáztatni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább dobjuk ki az ételt, hiszen a fertőzés nagyon komoly következményekkel járhat.