Így éld túl a vizsgaidőszakot!

Középiskolai tanulmányaink végeztével a sikeres érettségit követően hatalmas kő esik le a szívünkről, hiszen túl vagyunk életünk addigi legnagyobb megmérettetésén, amire hosszú hónapokig lelkiismeretesen készültünk és ami – valljuk be – sokunk számára igen stresszes napokat jelentett.

Aztán amikor elkezdődik a főiskola, vagy az egyetem, akkor még egy kicsit gyanútlanok vagyunk, ám az első vizsgaidőszak elérkezte egy igen kijózanító pillanat. Ekkor már sokan visszasírjuk az érettségit és azt kívánjuk, bárcsak annyit kellene – csupán – tanulnunk most is. Sajnos a helyzet azonban az, hogy egy-egy keményebb szakon nem ritka, hogy egyetlen tárgy vizsgájára többet kell tanulni, mint az egész érettségire együttvéve. Ez pedig nem csak rendkívül ijesztő tapasztalat elsőre, de nagyon fárasztó is, hisz nagyjából hathétnyi megfeszített tanulásról van szó ilyenkor, ami bizony embert próbáló feladat. Ráadásul az első vizsgaidőszak végével már a következő időpontja lebeg a szemünk előtt – hisz ilyenkor már tudjuk, hogy mivel jár – és szeretnénk jobban felkészülni a ránk váró feladatra és egy kicsit megkönnyíteni a felkészülést.

Szerencsére léteznek olyan apró trükkök, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat. Az első és legfontosabb, hogy ha eddig nem tettük még meg, akkor szenteljünk időt arra, hogy elsajátítjuk a megfelelő tanulási technikákat. Ez kihagyhatatlan, hisz rengeteg időt és energiát spórolhatunk így. A másik, hogy osszuk be megfelelően az időnket. Ez bagatell tanácsnak hangzik, ám sokan túlzásokba esnek a vizsgákra való felkészülés idején és úgy érzik, hogy minden egyes nem tanulással töltött perc az elpocsékolt. Ez azonban távol áll az igazságtól, hisz lehetetlen másfél hónapon át kizárólag erre koncentrálni, muszáj beiktatni pihenést, és kikapcsolódással töltött órákat. Sokkal fontosabb, hogy amikor tanulunk, akkor száz százalékig koncentráljunk, ám ne maradjon el a jutalom sem. Nyugodtan menjünk el moziba, vagy hallgassunk zenét, a lényeg, hogy időnként engedjük meg magunknak, hogy egy picit kikapcsoljunk. Végül, de nem utolsósorban egy örök jó tanács a főiskolásoknak, hogy ne egyedül akarjunk mindent megoldani. Fogjunk össze a csoporttársakkal, hisz ha öten dolgozzák ki a tételeket, akkor az ötöd annyi idő telik csak. A csapatmunka, akár csak a való életben, már itt is rendkívül fontos.