Ideális kérdések és válaszok egy telefonos interjúban

Bármilyen típusú állásinterjú során kérdéseket tehet fel, így intelligensebbnek és érdekesebbnek tűnik a munkáltató előtt. Ha megfelelő kérdéseket tesz fel, akkor stratégiai előnyt is szerez. Megtudhatja, mi érdekli a kérdezőt valójában, és a kérdező is sokkal lelkesebb lesz az interjú során.

Ha választhatja a tökéletes állásjelöltet, milyen képesítésekkel, tapasztalatokkal vagy jellemzőkkel rendelkezik az illető? Ezt a kérdést többféle módon egyszerűsítheti: „Hogyan néz ki az ideális jelöltje?” „Mi szerepel az abszolút tökéletes jelölt kívánságlistáján?” Egyes álláskeresők kissé félnek feltenni ezt a kérdést, mert nem akarják kiemelni tökéletlenségüket – de ez a kérdés nem ezt teszi. Válaszuk egy tervrajzot ad arról, hogy mit remélnek valójában, ami azt jelenti, hogy minden válaszát sokkal alaposabban szabhatja meg kérdéseikre, mint enélkül az információ nélkül. Válaszai kiemelkednek a versenytársak közül. Miért hagyta el a meghirdetett pozíciót eddig betöltő személy? Ez is fontos kérdés.

Ha az előző személyt előléptették, mi volt a következő munkakörük? Ez máskor is megtörtént már? Mit tettek az előléptetés érdekében? Ezek olyan dolgok, amelyek segíthetnek abban, hogy hogyan lehet sikeres a szerepben, és eldöntheti, hogy ez megfelel-e a választott karrier útjának. Ha az illetőt elbocsátották, vagy elhagyta a céget, annak oka értékes információkkal is szolgálhat. Melyek a legnagyobb kihívások ebben a munkában?  Minden pozícióhoz bizonyos számú probléma és kihívás társul. Ha tudja, mi a legnagyobb problémájuk és kihívásuk, akkor hatékonyabban beszélhet arról, hogyan oldhatja meg őket, és hogyan tud segíteni a vállalatnak. Ha jól sikerült az interjú, akkor azt is megkérdezheti, hogy mikor ütemezhetünk időt ennek munkának a további megbeszélésére? Bármely interjú során fontos megérdeklődni a következő lépést. Ez a kérdés, vagy ennek a kérdésnek a változata lehetővé teszi, hogy megmutassa izgalmát az előrelépés lehetősége és a vágya iránt.

Vélemény, hozzászólás?