HPV elleni oltás a fertőzés megelőzésére

A HPV oltás kiváló módja a humán papillómavírus által okozott rosszindulatú rákos megbetegedések megelőzésének. Manapság új fajta, kilenc komponensű HPV oltás nyújt védelmet, mellyel a HPV daganatos megbetegedéseket okozó típusai ellen hatékony védelem érhető el.

Hatékony HPV oltás, akár azonnal A HPV több, mint 100 típusa ismert, viszont a védőoltások 2, 4 és immár 9 HPV típus ellen nyújt védelmet. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e értelme beadatni, amire a válasz egyértelmű igen. Ugyanis a legújabb 9 komponensű HPV elleni védőoltás a leggyakoribb genitális szemölcsöt okozó HPV 6- és 11 ellen is védelmet nyújt. Ezenkívül további öt, a rák szempontjából nagy kockázatú HPV ellen is védelmet nyújt, ezért mindenképp érdemes beadatni. A kilenc komponensű HPV elleni védőoltás a méhnyakrák és az anális daganatok többségét okozó HPV 16 és 18 ellen is védelmet nyújt. A korábbi oltásokhoz képest a legújabb HPV oltás jóval széleskörűbb védelmet nyújt, ezért érdemes ezt választani és beadatni. Ezt akár a Belvárosi Orvosi Centrumban is megteheti, még pedig egy előre egyeztetett időpontban.

A már megfertőzött betegek sokszor bíznak benne, hogy a már meglévő fertőzésre pozitív hatással lesz, talán gyógyulást is hoz a vakcina. Éppen ezért fontosnak tartjuk tisztázni, hogy a védőoltás, nem gyógymód, csak a megelőzésben van szerepe. Azt érdemes tudni, hogy van értelme már megfertőződött betegeknek is beadni, mivel a további törzsek ellen védelmet nyújt. Azért is hasznos beadatni, mert a tünetmentes fertőzött tovább adhatja a fertőzést egy olyan partnernek, akinél már gondot okoz a HP. Az új, kilenc komponensű vakcinát abban az esetben is be lehet adni, ha már kapott régebbi védőoltást a páciens. Bővebb információkat a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalon találhat!

Vélemény, hozzászólás?