Hová mennek a madarak éjjel?

Úgy tűnik, hogy a madarak napközben mindenütt tartózkodnak, fák között repkednek, a földön táplálkoznak, etetőket látogatnak, és minden rendelkezésre álló botra, oszlopra vagy kábelre rászállnak. Szóval, hol tartózkodnak ezek a madarak éjszaka?

A legtöbb madár nappali madár, ami azt jelenti, hogy nappal a legaktívabbak, de általában éjszaka pihennek. Az éjszakai madarak, mint például a baglyok, a rigók és az éjszakai gémek, az éjszaka folyamán a legaktívabbak. Táplálkoznak, vadásznak, gondozzák fiataljaikat, ápolják őket és egyéb, a túléléshez szükséges tevékenységeket végeznek a legsötétebb éjszakai órákban. A vízimadarak, a sirályok és a legtöbb ragadozó mind nappali madarak, de hol vannak, amikor nem csinálnak semmit? A többi nappal aktív állathoz hasonlóan a madarak éjszakai tevékenysége az alvás. A madarak nagyon óvatosan választják meg az alvás módját, hogy biztosítsák az éjszakai életben maradásukat, és vannak bizonyos trükkök, amelyek segítenek figyelmeztetni őket a ragadozókra vagy megvédik őket az időjárási körülményektől.

Sok madárfaj olyan üregeket vagy fülkéket választ, amelyekben éjszaka bebarangolhat, ami megakadályozza azt, hogy a ragadozók könnyen hozzájuk férjenek. Ugyanezek az üregek menedéket nyújtanak a rossz időjárás elől is, és magukban foglalhatják a dobozokat vagy az üres madárházakat. A sűrű bozótok és a fák lombkoronái más gyakori pihenőhelyek. A gázlómadarak, például gémek, kócsagok és flamingók vízben vagy egy szigeten állva alszanak. A vízen keresztül feléjük érkező ragadozó fröccsenő hangjai és hullámrezgései azonnal veszélyjelzésként szolgálnak. A kacsák, libák és más vízimadarak úszni fognak a vízen, hogy aludjanak, ami ugyanazt a zajriasztási rendszer biztosítva van számukra is. Ezek a madarak alvás közben gyakran nagy nyájakban úsznak, így számukban nagyobb előnyben részesülnek, ha egy ragadozó közeledik.

Vélemény, hozzászólás?