Hogyan tisztítsuk a cipőnket?

Kevés olyan dolog van, ami ugyanakkora elégedettség érzést és örömet okoz tini korban és felnőttként egyaránt. Az új cipő vásárlása ezen kevés dolgok egyike, hisz nincs is jobb érzés, mint rápillantani otthon a makulátlan állapotú divatos lábbelire.

Ám akármennyire is óvjuk-védjük, egy idő után sajnos mindenképpen veszít fényéből és poros, sáros, foltos lesz. Ilyenkor pedig jön az ellenállhatatlan vágy, hogy valami úton-módon újjá varázsoljuk, azonban legtöbbször fogalmunk sincs, hogy hogyan álljunk neki. Ezen persze az sem segít, hogy a legtöbb gyártó jól olvashatóan feltünteti a különböző tiltásokat a tisztításra vonatkozóan, azaz gyakorlatilag alig marad olyan opció, amit teljes nyugalommal alkalmazhatnánk. Persze a legjobb betartani a gyártói utasításokat, de mit tehetünk akkor, ha a lábbeli erősen szennyezett?

Nos, bőrcipő esetében – legyen az velúr, vagy nubuk bőr – mindig az előírásoknak megfelelően járjunk el, mert ezekben a természetes anyagokban nagy károkat tudunk okozni a legártalmatlanabbnak tűnő vegyszerrel is. A többi anyag esetében – pl. textil cipőknél – azonban jó ha tudjuk, hogy a figyelmeztetések inkább iránymutatásként szolgálnak. Ilyenkor nyugodtan járjunk el úgy, hogy egy kefével alaposan eltávolítjuk a nagyobb szennyeződéseket a talprészről és valami puha anyaggal – ami nem sérti meg az anyagot – ugyanezt tesszük a felső résznél. Rengetegen ódzkodnak attól, hogy kimossák a cipőt gépben, ám ha körültekintően járunk el és a lábbeli nem engedi a színét, akkor a legtöbb esetben nem okozunk vele kárt. Azonban csak abban az esetben folyamodjunk ehhez a megoldáshoz, ha a cipő annyira szennyezett, hogy azt kézzel teljesen esélytelen megtisztítani. Ha erre van lehetőség, akkor egy szivaccsal és kímélő tisztítószerrel inkább kézzel pucoljuk ki, majd egy öblítést követően hagyjuk megszáradni. Ha mégis úgy döntenénk, hogy itt csak a gépi mosás segíthet, akkor a fűzőt távolítsuk el, tegyük a cipőt egy mosózsákba és a mosógép dobját legalább félig töltsük meg textíliával – régi törölköző tökéletes erre a célra -, így megóvjuk a lábbelit az ütésektől. Ne centrifugázzuk, inkább öblítést követően hagyjuk valahol kicsöpögni – pl. a zuhanytálcában -, és ezt követően jöhet a száradás szakasza. Miután megszáradt, mindenképpen kezeljük le az anyagának megfelelő ápoló anyaggal, hogy sokáig megőrizze állagát és rugalmasságát.