Hogyan tegyük biztonságossá az udvart a kicsik számára?

Amíg az embernek nincs gyereke, addig el sem tudja képzelni, hogy a legártalmatlanabbnak tűnő tárgy is lehet életveszélyes az apró kezekben, és hogy az amúgy teljesen biztonságosnak tűnő nappali, vagy konyha valójában hány olyan akadályt rejt, aminek sírás és bibi a vége.

Különösen igazi ez az udvarra. Amikor ugyanis a kicsi elkezd totyogni, és ezzel együtt a világ felfedezése rohamtempóban gyorsul, mi árgus szemekkel figyelünk, hogy mi az amit át kell pakolni a lakásban, mi az, amit végérvényesen el kell tüntetni, és mi az, amit bizony minden áron meg kell tanítani a csöppségnek, hogy kerülje el jó messzire. Ez bizony nem könnyű feladat, ám idővel ritkulni kezdenek a sírások, egyre kevesebb a baleset, és azon kapjuk magunkat, hogy az otthonunk és a gyermekünk összeszoktak. Mikor már elkezdenénk fürödni a sikerélményben, a semmiből lecsap a jó idő, és a totyogó kifelé kezd kacsintgatni. Már nem elég a nappaliban szétszórt játékok hada, ő inkább az udvarra vágyna.

Az udvarra, ahol önfeledten lehet rohangálni, sikongatni, felmászni, alámászni, sőt, még pancsolni is, feltéve, hogy van valamilyen medence. A rémülettel vegyes aggódás pedig újrakezdődik, hisz a hirtelenség és az önfeledt játék méginkább eltompítja – az amúgy is takarékon működő – veszélyérzetét a gyerkőcnek, így aztán a horzsolások mellett a komolyabb sérülések is egyre gyakoribbá válnak. Ilyenkor érdemes venni egy mély levegőt, és szigorúan átnézni az egész területet, felállítani egy tervet és eltüntetni minden olyat, ami balesetveszélyes. A legegyszerűbb, ha kialakítunk egy külön területet, ami kizárólag játékra van fenntartva, ide pedig nem is kerül semmi más. Ha erre nincs lehetőség, akkor haladjunk szisztematikusan. Elsőként nézzük meg, hogy a kerítés képes-e sérüléseket okozni egy esés során. Ha igen, akkor vonjuk be valamilyen anyaggal, ami elég puha ahhoz, hogy ne történhessen komoly baj. Ezután pakoljunk el mindent, aminek neki lehet szaladni, vagy rá lehet esni. A legfontosabb azonban, hogy az életveszélyes helyzeteket hárítsuk el. Ha van kút, vagy medence, azt bombabiztosan fedjük le, minden éles, illetve szúrós tárgyat, eszközt zárjunk el.