Hogyan találjuk meg a nekünk megfelelő hivatást?

Vannak olyan szerencsések, akik már a középiskola elejétől – sőt, egyesek már jóval korábban – pontosan tudják, hogy mik szeretnének lenni, hogy mi az álommunkájuk.

Persze minden kisgyerek tud válaszolni erre a kérdésre, hisz a legtöbbjük tűzoltó, vagy kukás, esetleg rendőr lenne, ám az ezen szakmák iránti rajongás az általános iskolában általában szép lassan kikopik. A legtöbben pedig teljesen tanácstalanul állnak az utolsó középiskolai év elején, és nagyjából fogalmuk sincs arról, hogy milyen irányban is kellene elindulni. Lássuk be, ebben semmi meglepő nincs, hisz sokan még a harmincas éveikben – rengeteg tapasztalattal a hátuk mögött – se tudják, hogy mit szeretnének az élettől, miközben az oktatási rendszer megköveteli egy tinédzsertől, hogy meghozzon egy ilyen döntést. Ezért aztán sokan melléfognak és elkezdenek tanulni valami olyat, ami elsőre jó ötletnek tűnt, ám lassacskán kiderül róla, hogy az nem lesz ideális szakma hosszútávon.

Ilyenkor két út áll előttünk. Vagy fejet hajtunk és elfogadjuk, hogy ez így alakult – és dolgozunk a végzettségünknek megfelelően hosszú évekig -, vagy tervet kovácsolunk és megteszünk mindent annak érdekében, hogy megtaláljuk azt, amiben a legjobbak vagyunk és amit a leginkább szeretünk csinálni. Ahhoz azonban, hogy másodszor már ne lőjünk mellé – hisz túl sokszor azért nem lehet újrakezdeni -, érdemes nagyon őszintének lenni saját magunkkal szemben és csak hosszas önismereti vizsgálat után belevágni az új hivatás elsajátításába. A legfőbb kérdés, hogy megtaláljuk, mi az, amiben a legjobbak vagyunk. Mi az, amit tényleg szeretünk csinálni, ami valóban foglalkoztat minket. Miről beszélünk, mi után vagyunk hajlandóak kutatni akár órákon keresztül? Mindenkinek van egy ilyen témaköre, csak rá kell találni. Ha pedig ez megvan, akkor nagyon alaposan járjuk körbe a benne rejlő lehetőségeket, karrier opciókat és azt is, hogy ahhoz, hogy sikeresek lehessünk, milyen végzettségre és tapasztalatra lesz szükségünk. Ha ezen információknak a birtokában vagyunk, akkor belevághatunk és készüljünk rá, hogy évekig kitartóan tennünk kell azért, hogy utána életünk végéig azt csinálhassuk, amit valóban szeretnénk.