Hogyan spórolj a mindennapokban?

Sokan elkövetik azt a hatalmas pénzügyi hibát, hogy amikor saját megtakarításaikról van szó, akkor szinte csak és kizárólag nagy tételekben gondolkodnak. Inkább nem veszik meg a hatalmas tévét, inkább nem cserélnek még három évig autót, jó még az a D energiaosztályú mosógép, és így tovább.

Mindezek mellett azonban egyáltalán nem nézik, hogy a hétköznapokban mire és mennyit költenek, a spórolás a mindennapok költéseire már terjed ki. Ez azonban hatalmas hiba, hisz ha nem figyelünk oda arra, hogy mire mennyit adunk ki, akkor sokkal több pénzt bukunk hosszútávon, mint azzal, ha egyszer-egyszer engedünk a vágyainknak és megveszünk valami olyat, ami drága. Ez sajnos félig-meddig beállítottság kérdése is, azonban szerencsére lehet tenni a tudatosság érdekében. Ha azt tapasztaljuk, hogy annak ellenére sem marad félretehető pénzünk a hónap végén, hogy jól keresünk – legalább az átlaghoz képest -, nincs kirívó kiadásunk – mint amilyen például egy magasabb hiteltörlesztő – és nem várt kiadásaink sem voltak, akkor éljünk a gyanúperrel, hogy a hétköznapok során folyik ki a pénz a kezeink közül.

Ilyen esetben mindenképpen azzal kezdjük az anyagi helyzetünk rendbetételét, hogy leülünk és tételesen összeírjuk, hogy mik azok a fix kiadások, amelyeket minden hónapban fizetünk. Ezt semmiképp se fejből csináljuk, hisz jó eséllyel sok mindent kifelejtünk. Fogjunk egy egyhavi számlakivonatot és az alapján rendszerezzük a költéseinket. Érdemes nagy hangsúlyt fektetni a különböző előfizetéses számlákra, illetve szerződésekre, hisz könnyen lehet, hogy olyanokat is vonnak, amelyeket egyáltalán nem használunk, vagy nem használunk ki teljes mértékben. Nézzük meg, hogy nincs-e kondi bérlet, ahová nem mentünk másfél éve, tényleg szükség van-e korlátlan mobil előfizetésre, gigabites otthoni netre, vizsgáljuk meg a biztosításokat, és persze a hiteleinket is, hisz könnyen lehet, hogy kiváltva egy másikkal, sokkal kedvezőbb törlesztőrészletünk lehetne. Szinte biztos, hogy számtalan olyan tételt fogunk találni, ahol lehet faragni a költségekből, ez pedig egy remek kiindulási alap ahhoz, hogy valóban nekiálljunk tudatosan spórolni.

Vélemény, hozzászólás?