Hogyan semlegesítsük a SARS-CoV-2 vírust?

A COVID-19 hatékony kezelésének hiányában sok ország jóváhagyta a gyógyuló betegek vérplazmájának terápiás alkalmazását, mivel az a koronavírus elleni antitesteket tartalmaz. De nem minden típusú antitest képes semlegesíteni a vírust.

A héten az mSphere, az American Society for Microbiology nyílt hozzáférésű folyóiratában megjelent új kutatás a vírusneutralizálási képességek variációit tárja fel, amelyek antitesttípusonként nagyon eltérőek lehetnek. „Amire szükségünk van a plazma terápiához, nem csak az antitestek magas szintje, hanem a magas semlegesítési képesség is” – mondta Michael Schindler virológus, a németországi Tübingeni Egyetemi Kórházból. A kutatók 49 tünetmentes vagy enyhe esettel rendelkező ember vérében elemezték a COVID-19 antitesteket, majd a vírussal fertőzött emberi sejtvonalakon tesztelték ezeket az antitesteket a semlegesítési képességek szempontjából. Más tanulmányokkal egyetértésben azt tapasztalták, hogy az esetek túlnyomó többségében (88%) a fertőzött személyek robusztus SARS-CoV-2-specifikus antitest-választ adtak, amely semlegesíti a vírust. Ezenkívül a semlegesítés szorosan korrelált a koronavírus S-fehérjéjének receptorkötő doménje elleni antitestek sokaságával.

De nem ez volt a teljes történet, mondta Schindler. Csak 6 beteg termelt elegendő mennyiségű antitestet a vírus semlegesítéséhez magas szérumhígításokkal. A vizsgálatban négy olyan betegnél, akiknél tünetek mutatkoztak és fertőzésük pozitív volt, egyáltalán nem alakultak ki a SARS-CoV-2-re specifikus antitestek. További 4 betegben meglehetősen magas antitestszint alakult ki, mondta Schindler, de az emberi sejtvonalakon végzett kísérletek során gyengén semlegesítette a vírust. „Ez azt mutatja, hogy nem tudjuk általánosítani az antitestekkel kapcsolatos feltételezéseket” – mondta Natalia Ruetalo virológus, szintén a tübingeni egyetemi kórházból.

Vélemény, hozzászólás?