Hogyan repülnek a madarak a viharos szélben?

A Bristoli Egyetem és a Királyi Állatorvosi Főiskola tudósai felfedezték, hogy a madarak mennyire képesek repülni viharos körülmények között – ezek olyan megállapítások, amelyek tájékoztatást adhatnak a biológiai ihletésű kis méretű repülőgépek fejlődéséről.

„A madarak rendszeresen nagy szélben repülnek az épületek és a terep közelében. Tehát a túléléshez és ahhoz, hogy leszálljanak a földre, elengedhetetlen az a képesség, hogy megbirkózzanak az erős és hirtelen szélváltozásokkal, hogy végül biztonságosan elkapják a zsákmányt vagy elvégezzék a dolgaikat a szárazföldön”- mondta Dr. Shane Windsor a Bristoli Egyetem Repüléstechnikai Tanszékéről. „Tudjuk, hogy a madarak elképesztően jól megbirkóznak olyan körülmények között, ami nagy szélmozgásokkal jár, de eddig nem értettük a mögötte álló mechanikát” – mondta Dr. Windsor a Proceedings of the Royal Society B-ben megjelent tanulmányban, amely, hogy a madárszárnyak felfüggesztőrendszerként működnek-e a változó szélviszonyokkal szemben.

A csapat a nagysebességű, videó-alapú 3D-s felületrekonstrukció, a számítógépes tomográfia (CT) és a számítási folyadékdinamika (CFD) innovatív kombinációját használta annak megértésére, hogy a szárnyak és azok alakja, valamint a testtartás hogyan változik nagy szélben. A Királyi Állatorvosi Főiskola Struktúra és Mozgás Laboratóriumában végzett kísérlet során a csapat lefilmezte a gyöngybaglyot, amely a ventillátorok által generált függőleges széllökések tartományában siklott át, amelyek közül a legerősebb olyan gyors volt, mint a repülési sebessége. A madár egy kiképzett solymászmadár volt, amely számos természeti dokumentumfilm veteránja, ezért a fények és a kamerák a legkevésbé sem zavarták. „Nagyon szelíd széllökésekkel kezdtük, hátha a bagolynak lesznek nehézségei, de hamar kiderült, hogy a madár még a legnagyobb szélsebességnél is zavartalan volt; egyenesen repült.”

Vélemény, hozzászólás?