Hogyan lépjünk folyamatosan előre karrierünkben?

Aki vállalkozóként dolgozik és saját cége van, az nagyon gyorsan megszokja, hogy folyamatos fejlődésre van szüksége ahhoz, hogy működni tudjon. Ez nem csak azt jelenti, hogy egyfolytában képeznie kell magát és figyelni kell a piac változásaira és az újdonságokra, hanem azt is, hogy évről évre nagyobb bevételre van szükség és a növekedés sosem lassulhat le.

Amennyiben ez mégis megtörténik, nagyon gyorsan közbe kell lépni, alaposan átvizsgálni, hogy mi okozza a visszaesést és korrigálni. Ha ez nem történik meg időben, az a cég végét is jelentheti. Ezt azonban minden rutinos vállalkozó jól tudja – hisz különben nem jutottak volna el ilyen messzire. Érdekes módon azonban az alkalmazottként dolgozó emberek jó részéből hiányzik ez a fajta mentalitás.

Ez azonban hosszútávon nem jó stratégia és teljesen érthető módon elégedetlenséget vált ki a dolgozóból – ami amúgy a munkáltató szempontjából sem szerencsés, hisz a boldogtalan alkalmazott kevésbé produktív -. Azonban teljesen érthető, hogy miért is gondolkoznak sokan úgy, hogy van egy állásuk, van egy fizetésük, néha kapnak emelést, és ez ennyi, ez így működik, ezzel kell beérni. Ennek elsősorban az az oka, hogy aki otthonosan mozog a munkaerőpiacon, az régóta tudja, hogy a fizetési ranglétrán érdemben csak akkor lehet előrébb lépni rendszeresem, ha két feltétel együttesen teljesül. Az egyik feltétel, hogy olyan tudás birtokában vagyunk, aminek van piaci értéke. Ez önmagában még nem elég, hisz ritka az a cég, amelyik önszántából nagymértékű fizetésemeléssel kezd minden évet. A másik feltétel az az, hogy ne féljünk munkahelyet váltani.

A legjobb stratégia, hogy jelezzük a vezetőség felé a béremelési igényünket – amely természetesen legyen ésszerű -, majd amennyiben ezt elutasítják, akkor habozás nélkül el kell kezdeni keresni a váltás lehetőségét. Amennyiben piacképes tudásunk van, ez rövid időn belül meg is fog történni, ráadásul szinte biztos, hogy sokkal magasabb fizetésért, mint amennyit az előző helyen kaptunk volna az emeléssel együtt. A legtöbb esetben ugyanis nagy mértékű előrelépést rövid idő alatt csak úgy tudunk elérni, ha időszakonként munkahelyet váltunk. Ehhez azonban kell egy mentalitás – és bátorság -, ám ha egyszer tudatosul bennünk, hogy a sikeres munkavállalók szinte mind így gondolkodnak, onnantól sokkal könnyebb dolgunk lesz.