Hogyan lehet felújítani a régi a beton lapokat, utakat vagy járdákat?

Számos lakásfelújítási és -javítási projekthez képest a beton újraburkolása viszonylag egyszerű feladat, amelyet bármely lakásfelújítási üzletközpontban vagy boltban elérhető betonfelújító termékekkel elvégezhetünk. A burkolat felújítása jó megoldás, ha egy betonlap vagy szerkezet felülete esztétikailag szennyezett, de egyébként jó állapotban van.

Az újrafelújítók nem korrigálják a mélyrepedéseket vagy a kihajlást, de lefedhetik a betonfelület rutinszerű hámlásait vagy a repedés miatti kis gödröket. A megsérült betonlemez például nagyon könnyen felújítható burkolattal. Ha időt szán a megfelelő előkészítésre, óvatosan, a gyártó utasításai szerint alkalmazza a felületkezelőt, és hagyja, hogy a felületkezelőt elegendő ideig hagyja megkötni, akkor jutalma lesz a garázspadló, felhajtó, járda vagy terasz, amely az újraburkolás után olyan jól néz ki, mintha új lenne. A legnagyobb betontermék-gyártók mind betonfelújító termékeket forgalmaznak. Ezek általában portlandcement, finom homok, polimer módosító vegyületek és egyéb adalékanyagok keverékéből állnak, amelyek megkönnyítik a felületkezelő felvitelét és eloszlását a meglévő betonfelületeken. Vékony rétegekben, 1/16-1/2 hüvelyk vastagságban kell eloszlatni őket. Ezek a speciális keverékek meglehetősen költséges termékek, de megfelelő alkalmazás esetén teljesen újszerűvé varázsolhatják a betonlapot.

A betonfelújító termékek csak a beton felületének fedésére szolgálnak, és csak a legfelületesebb repedések és gödrök javítására lehetnek megfelelőek. Jelentősebb javításokhoz, például széles repedések vagy enyhe függőleges eltolódások esetén először meg kell javítani a területeket egy kifejezetten foltozásra tervezett termékkel, majd ezt követően egy teljes felújító kezelés lesz szükséges.