Hogyan legyünk jó szobatársak?

Akár pénzt akar megtakarítani, akár magányra hajlamos, egy szobatársa életképes megoldás lehet ezekre a problémákra. Mielőtt ilyen típusú élethelyzetbe lépne, értse meg, mibe kerül.

Legyen szó főiskolai hallgatóról vagy fiatal felnőttről, akinek gazdasági okokból szobatársra van szüksége, sokkal jobb élményben lesz része, ha betart néhány fontos illemszabályt. Határozzon meg néhány alapvető szabályt. Az első dolog, amit új szobatársával meg kell tennie, az az, hogy leül, és összeállít egy rövid listát a szabályokról. Ez egy adok-kapok beszélgetés, ezért először sorolja fel azokat a legfontosabb dolgokat, amelyekre mindenki számíthat. Tartalmazza a számlák felosztásának módját, ki mit fizet, a vendégekre vonatkozó szabályokat, a takarítási ütemtervet és bármi mást, ami eszébe jut. Ne vegyen kölcsön semmit kérés nélkül. Lehet, hogy a szobatársának van a legaranyosabb felsője, amit régóta nem hordott, de ez nem ad jogot arra, hogy kérés nélkül hordja. Lehet, hogy egy különleges alkalomra tartogatja. Először kérjen engedélyt, és mindig tartsa tiszteletben a kívánságait. Ha engedélyt ad önnek, és ráönt valamit, fizessen a szakszerű tisztításért. Ha ez nem működik, cserélje ki a ruhadarabot.

Tartsa tiszteletben a másik ember terét. Mindenkinek szüksége van egy személyes térre, függetlenül attól, hogy mennyire nyitott, ezért kerülje a másik személy szférájába való behatolást. Soha ne lépjen be a hálószobájába anélkül, hogy előbb kopogna. Kövesse az aranyszabályt. Mielőtt bármilyen megkérdőjelezhető lépést tenne a szobatársával kapcsolatban, álljon meg, és gondolja át, mit érezne, ha fordítva lenne a helyzet. Az aranyszabály betartása megmentheti kapcsolatát. Legyen tisztességes a vendégek meghívásakor. Akár vacsorázni, szeretne valakivel, akár éjszakára hív meg valakit mindig jó ötlet, ha ezt megbeszéli szobatársával.

Vélemény, hozzászólás?