Hogyan járjunk el a szürke hályog ellen?

Sajnos mára már ez egy olyan népbetegséggé nőtte ki magát, mellyel egyre gyakrabban találkozhatunk és gyógyszerrel nem kezelhető. Illetve szemtorna és optikai eszközök sem segíthetnek rajta, egyedül csakis a műtét jelenthet megoldást ebben az esetben.

Szürkehályog megnevezés onnan ered, vagyis azt jelenti, hogy a szemlencse már olyan szinten elhomályosodik, hogy a betegnek a látási képe teljesen elveszti az élességét, vagyis beszürkülve lát. A lencsehomály leginkább, olyanhoz hasonlítható, mintha a beteg egy bepárásodott üvegen nézne keresztül. A szürkehályog jellegzetessége, hogy homályos látás főként az esti órákban jelentkezik, vagy éjszaka, így megnehezítve az olvasását, vezetést, vagy éppen a családtagok vagy barátok arcfelismerését. Ám ami még ebben az esetben is pozitívum, hogy a szürkehályog nem jár irritációval vagy fájdalommal. Ez a betegség főként az idősebb korban jelentkezik, a 65 éves emberek körében a felénél már megtalálhatunk kialakult szürkehályog. Továbbá a 70 év feletti embereknél ez a szám már még nagyobb és 70%-ban jelentkeznek ilyen fajta látási problémák.

A lencsehomály a legtöbb esetben viszonylag lassan és hosszú évek során alakul ki az embereknél. A betegség kezdetekor viszonylag alig befolyásolja a látást, így a legtöbben nem is szoktak vele foglalkozni a betegek. A betegség teljes kifejlődésekor viszont kezelés nélkül csak fénylátás jelentkezhet, illetve a sötét foltok, nagyobb tárgyakat tudja már csak észlelni a beteg. Ilyen helyzetekben már javasolt a műtét, amely által nagyon hatékonyan léphetünk fel ellene. A szürkehályog legjellemzőbb tünetei közzé sorolható a homályos látás és csak a nagyobb sötétebb tárgyak észlelése. Amennyiben hasonló panasszal rendelkezik keresse fel a kezelőorvosát.

Vélemény, hozzászólás?