Hogyan hozzunk ki többet a munkaórákból?

Hosszú éveknek kell eltelnie, mire az ember megtanulja – pontosabban a saját bőrén megtapasztalja -, hogy a legdrágább dolog a világon az idő. Nem csak a szabadidőnk kapcsán érezzük ezt, hanem ahogy korosodunk, úgy egyre inkább ezt tapasztaljuk majd a munkánk alatt is, főképp, ha alkalmazottként dolgozunk.

Napunk óráinak száma ugyanis véges, és egy munkahelyen bizony akarva-akaratlanul is vannak üresjáratok. Minél gyakrabban fordul ez elő, annál többször azt érezzük majd, hogy kárba vész ez az idő. Ráadásul minél képzettebbek – és ez által a munkaerőpiacon értékesek – vagyunk, annál nyomasztóbb lesz ez a gondolat, hisz elpocsékolunk számtalan órát, ahelyett, hogy inkább fejlesztenénk magunkat, vagy pénzt keresnénk. De mit lehet tenni ilyen esetben? Megfelelő megoldás a munkahelyváltás, vagy a következő cégnél úgyis hasonló lesz a helyzet? Esetleg inkább próbáljuk meg túltenni magunkat a dolgon és fogadjuk el, hogy alkalmazottként ez a normális?

Nos, a válasz nem éppen egyszerű. Ugyanis lehet, hogy találhatunk egy olyan céget, ahol lehetőségünk van a folyamatos fejlődésre, és a munkamorálunk szerinti előrelépésre, ám nem lesz könnyű dolgunk. Ha ugyanis az a cél lebeg a szemünk előtt, hogy kemény munkával a maximális keresetet érjük el, akkor valószínűleg nem alkalmazottként kellene elképzelni a jövőnket. Az ’amennyi energiát belefektetünk, annyit keresünk’ gyakorlat ugyanis sokkal inkább jellemző a vállalkozókra, szabadúszókra. Ezért ha ilyen mértékben motiváltak vagyunk, és a lehető legtöbbet ki akarjuk hozni abból a 7-10 órából, ami egy nap a rendelkezésünkre áll, akkor első lépésként alaposan járjuk körbe, hogy milyen lehetőségeink lennének akkor, ha felmondanánk, és inkább bedolgoznánk cégeknek, vagy saját vállalkozást indítanánk. Ez ugyanis a legkézenfekvőbb módja annak, hogy sok munkával gyorsan előbbre jussunk az életben.