Hogyan érzékelhetik az agyhártyagyulladást okozó baktériumok a lázat?

A svédországi Karolinska Institutet kutatói felfedeztek egy mechanizmust, amely révén az agyhártyagyulladást okozó baktériumok megkerülhetik immunrendszerünket. Laboratóriumi vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenzae a növekvő hőmérsékletekre reagálva olyan biztosítékokat állít elő, amelyekkel védekezni tudnak.

Ez elősegítheti az immunrendszer elleni védekezésüket és növelheti túlélési esélyeiket – állítják a kutatók. Az eredményeket a PLoS Pathogens folyóiratban tették közzé. „Ez a felfedezés hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértsük azokat a mechanizmusokat, amelyeket ezek a baktériumok használnak a normál immunvédelem megkerülése érdekében” – mondja a társszerző író, Edmund Loh, a Karolinska Institutet Mikrobiológiai, Daganat- és Sejtbiológiai Tanszékének kutatója. „Fontos darabja lehet a rejtvénynek annak megvizsgálásában, hogy ez az általában ártalmatlan baktérium halálos gyilkossá válik.” Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt körülvevő membránok gyulladása. Vírusok, baktériumok, gombák és paraziták okozhatják.

A bakteriális agyhártyagyulladás az egyik legsúlyosabb típus, és a gyermekek halálának és fogyatékosságának egyik fő oka világszerte. Többféle baktérium okozhatja a fertőzést, beleértve a Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenzae légúti kórokozókat, amelyek évente mintegy 200.000 agyhártyagyulladás okozta halálesetnek tulajdoníthatók. Ez a két baktérium gyakran egészséges emberek orrában és torkában tartózkodik, anélkül, hogy megbetegítené őket. Bizonyos esetekben terjednek a véráramba, és invazív betegségeket okoznak, de ennek okai nagyrészt ismeretlenek. Ebben a tanulmányban a kutatók a hőmérséklet-változások és e baktériumok túlélése közötti összefüggés vizsgálatát tűzték ki célul laboratóriumi körülmények között.

Vélemény, hozzászólás?