Hogy szerezzünk barátokat felnőttként?

Gyermekként mi sem természetesebb a barátkozásnál. Már egész pici korunkban gyerekek vesznek körül minket különböző foglalkozásokon, és ott a legszimpatikusabbak máris pajtásokká válnak.

Aztán következik az óvodai korszak, amikor eljön az első bandázások ideje. Ebben a három évben rengeteget tanulnak a gyerekek a szocializációról. Itt alakulnak ki az első igazi barátságok, ekkora tehetők az első igazi veszekedések, sőt, az is előfordul, hogy a kicsiknek még haragosaik is lesznek, olyan gyerekek, akiket nem szívlelnek túlságosan. Ez azonban így van rendjén, hisz ezek az élmények alapozzák meg a későbbi társas kapcsolataikat. Ezt követi az általános iskola, ahol már valódi barátságokra tesz szert az ember, aztán pedig jöhet a középiskola, ami talán az egyik legvarázslatosabb időszak mindenki életében. Örök életre szóló kötelékek szövődnek osztálytársakkal, akikkel együtt éljük át a felnőtté válás legfontosabb lépcsőfokait. Legkésőbb azonban főiskolai tanulmányaink végeztével otthagyjuk az iskolapadot, és belevágunk a nagybetűs életbe.

Időnket pedig szép lassan behatárolja a munka és a család. Egyre kevesebb lesz a szabadidőnk, és bizony a barátok száma is évről évre megcsappan. A sors keserű fintora pedig az, hogy a harmincas-negyvenes éveinktől kezdve már egyáltalán nem is olyan egyszerű új barátokra szert tenni. Ennek egyszerű oka van: nem nagyon találkozunk – behatóbban – új emberekkel, hisz a legtöbb időnket otthon, illetve a munkahelyünkön töltjük. Ha pedig ez utóbbi olyan, hogy nincsenek közvetlen munkatársaink, akkor ott is esélytelen ismerkednünk. De van-e erre a problémára jó megoldás? Nos, a helyzet az, hogy van, méghozzá nem is túl bonyolult. Felnőttként ugyanis a legegyszerűbb a hobbinkon keresztül ismerkedni. Legyen az bármilyen játék, vagy valamilyen sport, esetleg valami speciálisabb, teljesen mindegy, hisz összehoz olyan emberekkel, akik ugyanaz iránt érdeklődnek, mint mi. Így tehát a megoldás az, ha választunk valamilyen hobbit, és aktívan foglalkozunk vele. Fórumokon rendszerint rendeznek közönségtalálkozókat, de online is könnyen ki lehet alakítani mély barátságokat az arra fogékony emberekkel. A lényeg, hogy ne várjuk a sült galambot, tegyünk azért, hogy minél több emberrel beszélgessünk és idővel a számtalan megismert közül jó párral kialakul majd mélyebb barátság. Ez persze tovább tart, mint fiatalabb korunkban, de az élet sajnos ilyen.