Hogy néz ki Budapest városszerkezete?

Budapest a világ egyik legszebb városa, ezt nem csupán elfogultságból mondhatjuk, a turisták is ámulnak és bámulnak, mikor meglátják a város gyönyörű látképét. A várost átszelő Duna, a hidak, a vár és a gyönyörű épületek egyedi szépséggel ruházzák fel fővárosunkat.

Pest utcaszerkezetét a körutak és az azokat metsző sugárutak jellemzik. Ezeken bonyolodik le a közlekedés legnagyobb része. A fontosabb sugárutak az Andrássy út és a Rákóczi út. Budapest belvárosának a Pesti oldalon a Duna partjától a Kiskörútig terjedő részt tekintjük. A Duna pesti partjának képét a Parlament uralja. A Belváros igen sokoldalú szerepkörrel rendelkezik. Itt találhatók a közigazgatás épületei, a bankok, a vállalatok nagy részének irodája és a nagyobb szállodák is. Itt vannak az elegáns, híres bevásárlóutcák, melyek leginkább a turistákra építenek. A belvárosban található a szintén híres bulinegyed és a Deák Ferenc tér, Vörösmarty tér.

A belső keröletek lakónegyedei már már túlzsúfoltak. A múzeumok és színházak nagy része is a belső kerületekben csoportosul, leginkább az V. És a VI. Keröletben. A VI., VII, VIII, IX. Kerületek már lazább felépítésűek, korszerűbb lakóépületekkel, irodákkal és vendéglátóegységekkel tartkított területek. Itt már számos nagyobb munkahely, ipari épület is működik. Ezek száma egyre nő, ahogy haladunk a külváros irányába. A pesti oldal legkülső kerületei lakónegyedek. A budai oldalon a hegyek lejtőin kizárólag lakóépületeket látni, a Gellért-hegytől délre a lágymányosi síkon szintén lakónegyedek és ipari zónák váltják egymást. Budapest külső részei lakótelepek. Az 1. kerület legfőbb része a vár, mely a budai oldal meghatározója, a turizmus egyik fő célpontja, főleg a várbazár megépülésével.

Vélemény, hozzászólás?