Híres Buddha szobrok

A buddhizmus tanulmányozása inspirálta a világ legszebb hozzájárulását a művészet világához, nevezetesen a Buddharupa néven ismert szobrok formájában (szó szerint az Ébredt alakját jelenti), amelyek a buddhista istentiszteleti templomokat díszítik. Most bemutatjuk a leghíresebb és legszebb szobrokat, amelyek az ébredés és a béke üzenetét ünneplik.

A mesterséges tó közepén, Hyderabad városában található Buddha szobor India egyik leghíresebb Buddha szobra. Ez a szobor 17 méter magas (56 láb) magas és 320 tonnát nyom. Ez az egyetlen nagyobb monolit szobor egész Indiában, amelyet kézművesek csoportja faragott egyetlen kőből. Tragikus, hogy a szobor 1992-es telepítése során az alak megbillent és a tóba zuhant, 8 munkás halálát okozva. A kormány visszaszerezte a szobrot, és teljes magasságában helyreállította. Tian Tan Buddha, amelyet néha helyileg Nagy Buddhának neveznek, a Hong Kong-i Lantau-szigeten található. A bronzból készült és 1993-ban helyére kerülő szobor a Po Lin kolostor fő jellemzője, ez jelképezi az ember, a természet, és a vallás közötti harmóniát. A szobor neve Tian Tan Buddha, mert az alapja a pekingi Tian Tan, a Menny Templomának mása. A szobor egy lótusz trónon ül egy háromszintű oltár tetején.

A 34 méter magas (110 láb) Tian Tan Buddha a derű testtartásában jelenik meg. Jobb keze fel van emelve, hogy megszüntesse a szenvedést. Bal keze a térdén nyugszik, ami a boldogságot képviseli. Monywa egy város Mianmar központjában, a Chindwin folyó partján. A várostól keletre található a Po Khaung Taung, a dombok sora, ahol megnézheti a Monywa Buddhát – a világ legnagyobb fekvő Buddha szobrát. Ez a hatalmas alak 90 méter (300 láb) hosszú. Csak a feje 60 láb magas. A Monywa Buddha 1991-ben épült, és üreges, így a látogatók a fejtől a lábig bejárhatják. Az ábra belsejében Buddháról és tanítványairól egy magas fémkép látható, amelyek Buddha életének fontos eseményeit ábrázolják.

Vélemény, hozzászólás?