Hatással van a légkondi használata a gépjármű gyorsulási sebességére?

Sokan tapasztalják azt, hogy a nyári hőségben maximumra állított klíma mellett az autó padlóig nyomott gázpedál mellett is nehézkesen képes más gépjárműveket megelőzni. Bezzeg a kellemes őszi időjárás mellett ez egyáltalán nem jelent problémát. Éppen ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy van-e valami összefüggés a klíma és az autó gyorsulása kapcsán.

A légkondi használat és az autó gyorsulásával kapcsolatban itt tudhat meg bővebb információkat! Napjainkban az autóklíma a gépjármű alapfelszereltségéhez tartozik. Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy az autóba beülve ne lehessen beállítani a tökéletes hőfokot, legalábbis a fűtés vagy hűtés beállításával kellemesebb belső hőmérsékletet teremteni. Ahhoz, hogy a klímaberendezés és főként a klímakompresszor működni tudjon, mindenképp teljesítmény szükséges. Ezt nem máshonnan lehet kinyerni, mint a motor által előállított energiából. Márpedig ez valóban teljesítménycsökkenéshez vezethet. Viszont ez meglehetősen elenyésző, mindössze pár lóerős visszaesés lehet, amit alig lehet érzékelni.

Habár a kisebb teljesítményű erőforrások esetében ez a visszaesés látványosabb lehet. Ez azt jelenti, hogy az autó nem reagál a megszokott módon az első parancsszóra, ezért tövig kell nyomni a gázt, hogy az autó felgyorsuljon és lehetségessé váljon az előzés. Kisebb autók esetében azt javasoljuk, hogy ne a klíma kapcsolóval kezdjen el babrálni, hanem rövidtávon váltsa vissza a sebességet a jobb gyorsulás és a nagyobb erőhatás érdekében. A mai korszerű autók azt is képesek érzékelni, hogy ha előzni próbálunk. Ennek egyszerű az oka, hirtelen nagyobb gázt adunk, mint korábban. A vezérlő egység reagál és a klímakompresszor működését lekapcsolja. Ettől függetlenül látszatra a fűtés továbbra sem szűnik meg.