Hasznos útmutató a konyhasziget dekorálásához

Az otthonában lévő konyhasziget számos szerepet tölt be: lehet főzőhely, a házi feladat helyszíne, szórakoztató zug és még sok más. Hogyan biztosíthatja tehát, hogy ez a tér egyszerre legyen funkcionális és stílusos (azaz: kifinomult, de nem zsúfolt!) a mindennapokban? Beszélgettünk a tervezőkkel, akik rengeteg tippet és trükköt adtak ahhoz, hogyan válasszon központi elemet a szigetére annak mérete, felülete és célja alapján.

Konyhaszigetének elsődleges célja természetesen a funkció, de azért, hogy a tér esztétikus maradjon, ne hagyja, hogy túlságosan elárasszák a kütyük. „Próbálja meg elkerülni, hogy a szigetet telezsúfolják a készülékek, bögrék vagy rengeteg dekorációs elem” – mondja Jamie King tervező. „Ha teheti, tartsa ezeket a tárgyakat egy kamrában vagy a szemben lévő munkalapokon, és legyen a sziget az igazi munkaterület, ahol minden étel elkészítését és összegyűjtését elvégezheti.” És bár jó, ha kéznél tartja a gyakran használt tárgyakat, vannak olyan módszerek, amelyek kifinomultnak és szándékosnak tűnnek. „A saját otthonomban van egy tálcám, tele olyan tárgyakkal, amelyeket gyakran használok: só- és borsdarálók, olívaolajos dekanter, szép arany mérőkanalak, kerámia mérőpoharak és egy fehér márvány fedeles edény fűszerekkel.” Amy Leferink tervező szerint: „mindez nagyon hasznos és praktikus, de nagyon szép és dekoratív is.”

Georgia Zikas szerint, ha a szigetnél van ülőhely, az valószínűleg még kritikusabb szerepet fog betölteni a konyhájában. „Ez azt jelenti, hogy minimálisra kell csökkenteni a dekorációt, hogy a gyerekek és az emberek ténylegesen kihasználhassák a teret. Ha nincs ülőhely a szigetnél, megúszhatja egy kicsit több dekor elemmel, mert nagy valószínűséggel nem foglalnak majd itt helyet. Minél nagyobb a szigete, annál több helyet kell díszítenie. „A nagyobb szigetekre több tárgy is elfér, például egy váza virágokkal, ágakkal vagy zöld növényekkel” – kommentálja Brooke Wilbratte tervező.