Hangyák: Az állatvilág építőmesterei

A hangyák dolgos kis élőlények. Az állatvilág fantasztikusan ügyes építőmesterei. Társadalmuk van, és megfelelő rendben építkeznek. A hangyakolóniák otthonáról következtetni lehet a fajra is.

A hangyák lakóhelye: a fészek, ami az egyes fajták szerint nagyon különböző berendezésű. Az építésmódot a külső körülmények határozzák meg. A hangyák nagyon jól alkalmazkodnak a környezethez. Sokszor ugyanaz a faj más-más körülmények között él. Lapos kő alatt, vagy korhadó fában, vagy magas földből készült kupacban rendezi be államát. A legtöbb hangya építkezési módja annyira jellemző, hogy abból következtetni lehet a fajra is. Van tisztán földből épített fészek, ennek föld feletti kúpja is földből készül. Kombinált fészek az, amelynek földalatti járatai fölé száraz fű- vagy fadarabkákból, vagy fenyőlevelekből építik meg kúp alakú építményüket.

Vannak hangyák, amelyek száraz fatönkökbe szeretik vájni fészküket, és hatalmas munkával készítik el ezeket. Vannak hangyacsaládok, amelyeknek nem elég egy fészek, így a főfészek mellé egy mellékfészket is építenek. A mellékfészekből utak vezetnek a főfészekbe. A hangyafészkeket a munkások építik. Vannak olyan hangyafajok, amelyek vándorló hangyák, és elhagyott fészkekben vernek tanyát és élik életüket. A hangyák társadalma nagyon rendezett, és a fészeképítés is nagy rendben történik. A munkások feladata emellett még az élelemszerzés is. A hangyák kiváló építőmesterek, és az a sok munkás hangya, mint építőmunkás kiválóan végzi a dolgát. Annyi munkással, amely egy kolóniát alkot, már csinos fészket lehet építeni, habár a hangyákat itt is a rendezettség jellemzi, mint társadalmuk egészét. A hangyaállamban rendszerint egyetlen királynő van, de egyes államokéban 3-4 vagy több királynő is elfér egymás mellett.

Vélemény, hozzászólás?