Gépjármű szerzési támogatás

2011 nyarán nagyban átalakult a súlyosan mozgáskorlátozott emberek gépjármű szerzési és átalakítási támogatása.  A támogatás célja, hogy hatékonyan segítse minél több fogyatékkal élő ember önálló életvitelét, munkavállalását, képzését, azaz társadalmi integrációját.

Két lehetőség között választhatnak az igénylők: vagy új gépjármű vásárlásához igényelnek 900 ezer , vagy használt gépjármű vásárlásához 600 ezer forint támogatást.

Sajnos ez az eset az egyik kezünkkel adunk, a másikkal visszavesszük esete, mert szinte majdnem lehetetlen megfelelni a feltételeknek, valamint a tájékoztatás sincs a helyzet magaslatán. Körbejárva a dolgot így néz ki:

Azt sehol nem mondják, hogy a támogatás mellé KÖTELEZŐ gépjármű vásárlási hitelt felvenni, minimum 300 ezer forintot. Az egész tranzakcióhoz összesen 90 nap áll rendelkezésre az elnyert összegről való értesítés kézhezvételétől számítva. Ebből kb. 60 nap az ügyintézés, kvázi 30 nap alatt kell találni egy megfelelő kocsit, mely nem lehet idősebb 60 hónapnál, 2 eredeti kulccsal kell rendelkeznie. Magánszemélytől nem lehet vásárolni gépkocsit, csak kereskedőtől.

A kereskedők – és az ő megbízóik- pedig nem szívesen várnak 60 napot a pénzükre, így sok esetben a kör itt be is zárul. Ha talál az ember egy olyan kereskedőt, aki ebbe belemegy, és talál nála egy megfelelő autót, akkor a papírmunkát el lehet kezdeni, be kell adni a gépkocsi és a támogatásra jogosult idevágó papírjait, majd 10 munkanap alatt elbírálják, hogy kaphat-e hitelt. Ha kaphat, akkor megkapja a támogatást is. Ha nem hitelképes, nincs támogatás se. Sőt, ha ki tudná fizetni az önerőt készpénzzel, akkor is fel kell vennie az ominózus minimum 300 ezer ft hitelt. Három éves futamidőre.

Ha nincs megfelelő autó, és/vagy megfelelő kereskedő, akkor az elnyert támogatás ugrik, és ha nem vetted igénybe, akkor pár évig ne is próbálkozz, mert úgyse kapsz!

Vélemény, hozzászólás?