Gamma-linolsav (GLA) – milyen szerepe van a szervezetben?

A gamma-linolsav egy zsíros anyag, számos jótékony egészségügyi hatással. A szervezet ezt a savat használja fel a prosztaglandin termelésére, amely egy hormonszerű anyag, amely az immunrendszer működését szabályozza. Az orvostudományban ennek a zsírsavnak számos felhasználási területe van, az allergia és az ekcéma kezelésétől a menopauza tüneteinek enyhítéséig.

A gamma-linolsav (GLA) az Omega 6 zsírsavak családjába tartozó telítetlen zsírsav, az omega-6 zsírsavak az emberi egészség szempontjából esszenciális zsírsavak, de a szervezet nem tudja előállítani őket. Az omega-3 zsírsavakkal együtt az omega-6 zsírsavak is döntő szerepet játszanak az agyműködésben, valamint a normál növekedésben és fejlődésben. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) néven is ismertek, többek között elősegítik a bőr és a haj növekedését, a csontok egészségének megőrzését, az anyagcserét és a reproduktív rendszer fenntartását. Nagyon nagy mennyiségben gamma-linolsav található a ligetszépe, az estére nyíló sárga növény magjában például.

A gamma-linolsavnak számos funkciója van a szervezetben. A gamma-linolsav szabályozhatja a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat, ezért fontos, hogy a szervezet a megfelelő működéséhez szükséges bevitelt biztosítsa. A gamma-linolsav arról híres, hogy képes kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Ezenkívül csökkentheti a cukorbetegség kockázatát az inzulinrezisztencia elleni küzdelem révén. A gamma-linolénsav egy telítetlen zsírsav, amely az Omega-6 zsírsav komplex része. Az omega zsírsavak viszont a többszörösen telítetlen savak kategóriájába tartoznak. Az omega-6-ok a következő előnyökkel járnak a szervezet számára: csökkentik a szívkockázatot, csökkentik a vér koleszterinszintjét, csökkentik a rák kockázatát, javítják a szöveteket, és csillapítják a gyulladást az izomszövetekben.