Fosszíliák világítják meg a dinoszauruszok fejlődését Észak-Amerika keleti részén

A Tyrannosaurus rexnek, a félelmetes ragadozónak, aki egykor a mai Észak -Amerika nyugati részén kóborolt, úgy tűnik, volt egy keleti parti unokatestvére. Chase Doran Brownstein, a Yale egyetemi hallgatójának új tanulmánya két dinoszauruszt ír le, amelyek Appalachiát laktak-egykor elszigetelt szárazföldön, amely ma az Egyesült Államok keleti felét alkotja-körülbelül 85 millió évvel ezelőtt: egy növényevő kacsacsőrű hadroszauruszt és egy húsevő tyrannosaurust. Az eredményeket augusztus 25 -én tették közzé a Royal Society Open Science folyóiratban.

A két dinoszaurusz, amelyet Brownstein a Yale-i Peabody Természettudományi Múzeumban tárolt példányokból írt le, segít betölteni egy jelentős hiányt a késő kréta időszak észak-amerikai fosszilis feljegyzésben, és bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a dinoszauruszok a kontinens keleti részén kifejezetten fejlettek társaikhoz képest Észak-Amerika nyugati részén és Ázsiában – mondta Brownstein.

„Ezek a példányok megvilágítanak bizonyos rejtélyeket Észak-Amerika keleti fosszilis feljegyzéseiben, és segítenek jobban megérteni, hogy a földrajzi elszigeteltség – a nagy víztestek elválasztották Appalachiát a többi szárazföldtől – hogyan befolyásolták a dinoszauruszok fejlődését” – mondta Brownstein. „Arra is emlékeztetnek, hogy bár az Egyesült Államok nyugati része régóta izgalmas fosszilis felfedezések forrása, az ország keleti része tartalmazza a kincseket.” A 66 millió évvel ezelőtt véget ért kréta második felének nagy részében Észak -Amerika két szárazföldre oszlott, a nyugati Laramidiára és a keleti Appalachiára, a nyugati belső tengeri út választja el őket. Míg a híres dinoszauruszfajok, mint a T. rex és a Triceratops egész Laramidiában éltek, sokkal kevesebbet lehet tudni az Appalachiát lakó állatokról. Az egyik ok az, hogy Laramidia földrajzi adottságai kedvezőbbek voltak az üledékekben gazdag fosszilis medrek kialakulásához, mint Appalachiáé-magyarázta Brownstein.

Vélemény, hozzászólás?