Fontos vizes élőhelyek a világon

A vizes élőhelyek a világ szinte minden régiójában megtalálhatók, és az ökoszisztémák közül biológiailag a legváltozatosabbnak számítanak. Számos víz- és szárazföldi fajnak nyújtanak élőhelyet. Számos vonuló madárfaj számára is fontos környezetet jelentenek. A vizes élőhelyek közé tartoznak a mocsarak, tavak, és torkolatok.

A Camargue felöleli a Rhone folyó deltáját Franciaország délkeleti részén. A Camargue körülbelül egyharmada tó vagy mocsárvidék. Ez az egyik legjobb hely Európában a madármegfigyeléshez. Sós tavainak egyike élőhely a nagyobb flamingó számára. Híres a Camargue Bullról és a Camargue Horse-ról is. A Wasur Nemzeti Park egy hatalmas vizes régió az indonéziai Pápua tartományban, Új-Guinea szigetén. Hihetetlen biológiai sokfélesége miatt a Pápua Serengeti nevet viselő Wasur Nemzeti Park számos ritka állatot és madarat tart fenn. A vadvilág felfedezésének legjobb helye a Wasur Nemzeti Parkban a Rawa Biru-tó, amely a vizes élőhelyek része. Sok vízi szárnyasfaj és migráns madár él itt, a kazuárokkal és a wallabies-szal együtt. Sajnos a park természetes elárasztott gyepterületei veszélyezteti az idegen fajokat, például a vizes jácintot és a mimosa pigrát.

Az iSimangaliso Wetland Park (korábban Nagy-Luciás Wetlands Park néven ismert) Dél-Afrika KwaZulu-Natal tartományának egyik legváltozatosabb régiója. Az iSimangaliso jól ismert kiterjedt vizes élőhelyeiről, homokdűnéiről, strandjairól és korallzátonyairól. A parkban előforduló állatok között elefántok, leopárd, fekete-fehér orrszarvú, bivaly, az óceánban pedig bálnák, delfinek és tengeri teknősök találhatók. A Mekong-delta Vietnam déli részén fekvő régió, ahol a Mekong folyó megközelíti a tengert és kiürül a tengerbe. Nagyon gazdag és buja, rizsföldekkel borított terület, amely Vietnam teljes mezőgazdasági termelésének mintegy felét adja. Ezt követően az élet a Mekong-deltában a folyó körül forog és az összes falu gyakran folyón, nem pedig úton érhető el.

Vélemény, hozzászólás?