Főiskolás vagy? Így gazdálkodj a pénzeddel!

A felsőoktatásban eltöltött évek az ember életének egyik legszebb szakasza. Ebben az időszakban nem csak a jövőbeni hivatásunk elsajátításának öröme emlékezetes, de a felejthetetlen bulik, a kalandok, no és persze az életre szóló barátságok és kapcsolatok megszületése is.

Azonban ezek az évek nem csak az önfeledtségről szólnak, hisz a legtöbben ekkor kóstolunk bele először úgy igazán az önállóságba. Ez pedig nem csak azt jelenti, hogy az otthonunktól távol, egy másik városban éljük a mindennapjainkat, hanem azt is, hogy saját magunknak kell elintézni mindent,  sokszor önállóan kell megoldanunk a felmerülő problémákat és – ami elsőre sokkal nehezebb dió – magunknak kell beosztani nem csak az időnket, de a pénzünket is. Az előbbibe hamar belerázódunk, hisz a középiskolai megpróbáltatások után kijózanító pofon lesz a félévi vizsgák és zárthelyi dolgozatok világa, ennélfogva gyorstalpalón fogjuk elsajátítani a időnk menedzselésének minden csínját-bínját, ám a pénztárcánk már egy egészen más kérdés. Saját magunknak beosztani a zsebpénzünket ugyanis nem egyszerű, főképp, amikor minden napra jut egy buli, mellette a kajáról is gondoskodni kell és akkor még nem vettünk magunkat se ruhát, se cipőt, se új laptopot.

Szerencsére elég, ha figyelünk és tanulunk, érdemes a tapasztalt vén rókáktól – azaz a felsőbb évesektől – ellesni pár trükköt, ám addig is van pár jó tanács, amit érdemes megfogadni. Az első ilyen, hogy jegyezzük meg, az étkezés a legköltségesebb minden kiadás közül. Épp ezért, ha haza látogatunk, akkor tankoljunk fel és vigyünk magunkkal a hétre némi hazait. Emellett ha egész nap az egyetemen vagyunk, akkor vigyünk magunkkal csomagolt ennivalót – mondjuk szendvicset -, hisz sokkal jobban kijövünk, mintha minden nap étteremben ennénk. A másik, hogy rengeteg helyen – akár gyorséttermekben is – kedvezményt kapnak a diákok. Szánjunk erre időt, járjunk utána, hogy hol élnek ilyen akciók – meg fogunk lepődni, hogy mennyi helyen – és tudatosan használjuk ki ezeket. A tankönyveket szerezzük be használtan. Épp olyan fárasztó lesz azokból is a tanulás, mint az újakból, ám rengeteget spórolhatunk így. Nézzük meg, hogy a mobilszolgáltató, bankunk milyen kedvezményes csomagot ajánl főiskolásoknak és váltsunk. Havi pár ezer forint is nagy tétel éves szinten. Optimalizáljuk a lakhatásunkat is. Nem feltétlen kell egyedül élni egy albérletben, osszuk meg barátainkkal a lakást. Nem csak nagyobb móka, de többfelé oszlik a bérlet és a rezsi is, amivel egy csomó pénz a zsebünkben marad.