Fagyálló folyadék nagyon fontos lehet télen

A téli nagyon mínuszokban igen hasznos lehet, ha a gépjárművünknél különféle fagyállókat alkalmazzunk, hiszen ennek köszönhetően nagyon sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket.

Az autókhoz kapható fagyálló folyadék különböző kémiai adalékok segítségével képes a vízállagú folyadékok fagyáspontját csökkenteni, illetve ezen felül arra is képes, hogy megnevelje azok forráspontját. Többek között ennek is köszönhető, hogy mindenféle szélsőséges időjárások mellett is használhatóvá válnak a különféle gépjárművek, melyeknél alkalmazzuk őket. A víz hűtés és hőelvezetés szempontjából nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, így a belsőégésű motorok veszteséghőjének elvezetésére nagy előszeretettel alkalmazzák. Ezek a különlegesen kialakított fagyállók, a fent már említett különféle okoknak köszönhetően akár már 0 fok alatti hőmérséklet esetén is lehetővé teszi az alkalmazásukat. Mivel a vízalapú hűtőközeg folyékony halmazállapotban maradnak.

A közeg fagyáspontja nagyban függ attól, hogy milyen fagyállót alkalmazzunk. Melyet nagyban befolyásolhat az, hogy milyen koncentrációjú készítményt alkalmazzunk. A belsőégésű motorok hűtőfolyadékának a hőmérséklete a legtöbb esetben a csak ritkán érik el a 100 C fokot, így a forráspont növelése csak biztonsági tartalékot jelent. Sokan még ma is csak tiszta vizet alkalmaznak, ám nem árt tudni, hogy ennek használata magas fokú korróziót is okozhat. Ugyanis a belsőégésű motorok hűtőrendszere tele van korrózióra fokozottan érzékeny anyagokkal. A túlnyomásos hűtőrendszerben használt fagyállónak köszönhetően akár -37 és +129 C fokig is terjedő hőmérséklet tartományban is alkalmazhatóak. A fagyállók több színben is kaphatóak, melyek mind mást és mást jelölnek. Általában a piros szín jelzi a modernebb foszfát mentes folyadékot.

Vélemény, hozzászólás?