Fából készült otthonok

A fa az egyik legrégebb óta használt építőanyagunk. Ki ne álmodozott volna egy tóparton álló, fából készült otthonról, ahová elvonulhat a világ zaja elől. Egy rönkház érdekes hangulattal bír, a fának különleges illata és szívet melengető hangulata van.

Fából készült házakban évszázadok óta élnek az emberek, főként Kanadában Oroszországban és a skandináv országokban elterjedt építési módszer, ahol nem okoz gondot a minőségi alapanyag beszerzése. Sajnos hazánkban túl nagy a tél és a nyár közötti hőmérséklet különbség, ami nem kedvez a rönkháznak, rontja az időtállóságát. Jó minőségű, megfelelően lekezelt alapanyagból épített faház hosszú ideig megőrzi szépségét. Faház épülhet kör keresztmetszetű rönkökből vagy szögletes gerendákból is. Alapanyagként általában cédrus vagy műszárított fenyőt használnak. Az üzemben a faanyagot beszámozzák, így az építés helyszínén gyorsan összeállítható. A fát mindig lekezelik szállítás előtt, tűzgátló és fagyvédő bevonat mellett kártevőkkel szembeni védelemmel is ellátják, így a gerenda, vagy rönkház nem lesz gyúlékonyabb, mint egy hagyományos téglaház.

A fa légáteresztő képessége miatt zárt ablakok mellett is cserélődik a levegő, a túl sok párát magába szívja, száraz levegő esetén pedig visszajuttatja a levegőbe. Légúti megbetegedésben szenvedőknek ideális választás, enyhíthetők, illetve elkerülhetők az ezzel kapcsolatos megbetegedések, mint az asztma és az allergia. Hőszigetelése is kiváló, ezért a fűtési költség is jóval kevesebb, mint a tégla építésű házaké. Egy jól megépített faház a földrengésnek is ellenáll masszív szerkezetével. Öt évente kártevők és az UV sugárzás ellen le kell kezelni a felületet. Bár egy fából készült ház jóval költségesebb, mint téglaépítésű társai, de megjelenésükkel elvarázsolnak, közelebb érezzük magunkhoz a természetet, egészségünkre és közérzetünkre is jó hatással van.

Vélemény, hozzászólás?