Ezért fontosak a szabályok a gyerekeknek

Míg a a legjobb barátunk talán megengedi a gyerekeinek, hogy a bútorokon ugráljanak, addig mi dönthetünk úgy, hogy nálunk ez nem helyénvaló. Vagy épp ellenkezőleg: lehet, hogy a gyerekek a te konyhádban dörömbölhetnek az edényeken, de a nagymama házában ez nem megengedett.

Bárhogy is legyen, fontos, hogy világos házirendet állítsunk fel, hogy a gyerekek tudják, mi megengedett, és milyen viselkedés tilos. Az egyértelmű szabályok felállítása egyszerű módja a viselkedési problémák csökkentésének és a fegyelmezés következetességének növelésének. A gyerekeknek megfelelő mennyiségű – és logikus –  szabályokra van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Ha azonban túl sok szabályt kell betartaniuk (köztük egy csomó teljesen feleslegeset is), akkor az gátolja őket a fejlődésükben. Függetlenül a gyerekek számától és korától, ötféle szabályra mindenképpen szükség van.

Az első a biztonságot elősegítő szabályok, melybe a fizikai és az érzelmi biztonságot biztosító iránymutatások egyaránt beletartoznak. Ez a legfontosabb, hisz zömében ezek gátolják meg a baleseteket. Az erkölcsöt elősegítő szabályok a szellemi fejlődés tekintetében igazán fontosak. Ezek elsősorban olyan útmutatások, melyek őszinteségre, őszinte megbánásra, és tisztességre nevelik a kicsiket. Ugyancsak lényegesek az egészséges szokásokat fejlesztő szabályok. Itt nem kell nagy dolgokra gondolni, ám épp a jelentős apróságok miatt fontosak ezek. Így tanulja meg a gyerek például, hogy a napi rutin lényeges része a rendszeres fogmosás, vagy a szennyes elpakolása maga után. A szociális készségeket elősegítő szabályok segítségével megtanulja a gyerek, hogy hogyan viselkedjen kortársaival, vagy épp a felnőttekkel, fejleszti az udvariasságot, az önzetlenséget és rengeteg egyéb készséget, amelyek a későbbiekben elengedhetetlenek lesznek. Végül, de nem utolsó sorban idővel meg kell hozni a való világra felkészítő szabályokat otthonunkban, amelyek a felnőttkorra készítik fel gyermekünket. Hogy ezek pontosan mik, az nagyban függ a gyerkőc személyiségétől és temperamentumától, de ide tartozik a házimunka megosztása, a zsebpénz kérdése, és alapvetően minden olyan téma, ami a pénzügyeket érinti. Ezeknek a szabályoknak nem a szigor a célja, hanem hogy az évek alatt folyamatosan felkészítsük gyermekünket a való világ nehézségeire.

Vélemény, hozzászólás?