Ezért fontosak a barátok!

A barátok kihívások elé állíthatnak, megbánthatnak minket, és néha bizony a legnehezebb pillanatokban eszünkbe jut az is, hogy egyáltalán miért is foglalkozunk velük. De az igazság az, hogy a barátság ugyanolyan fontos a jólétünkhöz, mint a helyes táplálkozás vagy épp a rendszeres testmozgás. Mi több, igazán a barátságok segítenek abban, hogy életünk minden szakaszában fejlődni tudjunk.

Az iskolai barátok megtanítanak minket a türelemre, arra, hogy egységben az erő, na meg persze arra is, hogy mindig érdemes belevágni egy új kalandba, pláne, ha nem egyedül kell, hanem vannak hozzá hű társak. Aztán mikor a fiatal felnőttkorba lépünk, egyre többet tanulunk a felelősségvállalásról, a céljaink megtalálásáról és arról, hogyan keressünk mentorokat, akik nem csupán igaz barátok, de valódi tanító mestereink is lesznek. Középkorúként más sokat tapasztaltunk, túl vagyunk jó pár hullámvölgyön, amelyek átvészelése barátok nélkül bizony szinte lehetetlen lett volna. Ekkorra már tudjuk jól, hogy a barátság minden kapcsolatunk sikerének kulcsa, és céltudatosságot teremthet az életünkben.

Azok az emberek, akiket barátként beengedünk az életünkbe (és akik ugyanezt megteszik velünk), megmutatják nekünk, hogyan kell valóban megbocsátani, feltétel nélkül kiállni a másik mellett, nevetni, amikor valójában inkább sírni lenne kedvünk és beszélgetni, amikor hallgatni is alig van erőnk. Minden kapcsolatunk a házasságunktól kezdve a munkatársainkig, mind-mind a barátságon alapulnak. A barátaink miatt tanuljuk meg, hogyan kell az emberekkel érintkezni, még azokkal is, akik ellentétesek velünk, vagy más világnézetet vallanak. Ezek az emberek segítenek kilökni minket a komfortzónánkból, miközben biztonságos érzelmi teret biztosítanak számunkra, ahol teljesen önmagunk lehetünk.

Vélemény, hozzászólás?