Ezért fontos a tejfogak ápolása

A szájhigiénia sajnos még mindig nem kap elegendő figyelmet és ez bizony nem csak a felnőttek, de a gyerekek esetében is óriási problémát jelent. Kevés dologra igaz ugyanis jobban az állítás, miszerint a megelőzés sokkal könnyebb, mint a kezelés.

Az a gyermek pedig, amelyik már igen fiatalon nem tanulja meg, hogy a rendszeres és alapos fogmosás a mindennapok része kell hogy legyen, az felnőttkorban sem fektet kell hangsúlyt majd a kérdésre, ennek pedig az lesz a következménye, hogy már idő előtt rengeteg szájüregi panasszal kell majd orvoshoz fordulnia. A probléma egyik gyökere az a – rendkívül téves – gondolatmenet, miszerint a tejfogak épségére nem fontos vigyázni, hiszen azok majd úgyis lecserélődnek és utána a maradandók ápolása bőven elegendő. Egyfelől mire ez megtörténik – 5-6 év -, addig a gyerek már végérvényesen megszokja, hogy a fogápolás egy másodlagos dolog és ha valamiért kimarad, az is teljesen rendben van. Ezt a beidegződést pedig utólag már nagyon nehéz megváltoztatni, így aztán a maradandó fogak tisztán tartása sem lesz megfelelő. Talán még ennél is nagyobb baj azonban az, hogy a tejfogak épségének megőrzése bizony nagyon is létfontosságú.

Azok ugyanis ugyanúgy szuvasodhatnak, ami nem csupán fájdalomhoz vezethet, de akár a környező területek gyulladását is okozhatja. Súlyosabb esetben a tejfog alatt található csíra is sérülhet, ez pedig a maradandó fog problémáját okozhatja. Ezért aztán rendkívül fontos a tejfogak megfelelő ápolása és a rendszeres orvosi ellenőrzés – főképp 3 éves kor felett -. Amennyiben időben észlelik a szuvasodást, akkor az még könnyen kezelhető, ám ha ez nem történik meg és a fog eltávolítására van szükség, az a későbbiekre nézve nagy gond lehet, ugyanis a tejfogak is kitöltik a rendelkezésre álló helyet – azaz megpróbálják az eltávolított után maradt rést pótolni -, emiatt pedig a maradandó fog számára nem lesz elegendő tér. Mossuk rendszeresen gyermekünk fogait és tanítsuk meg már idejekorán ennek fontosságára.