Ezekre ügyelj, mielőtt autóba ülsz!

Amikor autót vásárolunk, akkor az első időszakban még nagyon erősen él az újdonság varázsa és sokan még arra is képesek vagyunk, hogy csak úgy álló helyzetben üldögéljünk egy kicsit az új szerzeményben és csodáljuk szépségét. Ilyenkor még hatalmas mosollyal az arcunkon szállunk be minden egyes alkalommal és féltő pillantásokat vetünk a járműre, miután leparkoltunk és otthagytuk valahol.

Ám az idő múlásával a dédelgetésből hamarosan rutin lesz és a reggelek már nem az örömről szólnak, hanem a sietségről. Bepattanunk a volán mögé, elindítjuk a gépet és már indulunk is. Ez persze így is van rendjén – mármint az, hogy szép lassan hozzászokunk ahhoz, hogy ez a gyönyörű jármű a mi tulajdonunk -, azonban a saját és a többi közlekedő biztonsága érdekében szerencsés, ha kialakítunk egy rutint és minden egyes indulás előtt pár percet szánunk arra, hogy a legfontosabb dolgokat leellenőrizzük, mielőtt útra kelünk. Legalább kéthetente egyszer ellenőrizzük a különböző folyadékszinteket – fékolaj, motorolaj, hűtő, és persze a szélvédőmosó -. Sűrűbben – azaz minden alkalommal, amikor megyünk valahová –  kell azonban ránéznünk az abroncsokra, hisz nagyon balesetveszélyes, ha csak menet közben döbbenünk rá, hogy valamelyik ereszt.

Ezt követően, ha beültünk, akkor ügyeljünk arra, hogy minden beállítás tökéletes legyen és semmi se akadályozza a biztonságos vezetést. Ez főképp akkor érdekes, ha többen is vezetik az adott gépjárművet, hisz ilyenkor előfordul, hogy az előző sofőr a maga kényelmére állította a belső berendezéseket. Ellenőrizzük a tükröket, hogy pontosan azt látjuk-e bennük, amit kell. Ne csak a kintieket, hanem a belső tükröt is állítsuk be pontosan. Ellenőrizzük az üléstávolságot – a kormánytól -, de ezzel egyetemben a magasságot is. Úgy legyen beállítva, hogy teljesen ki lássunk a motorháztető felett. Fektessünk emellett nagy hangsúlyt a biztonsági övre is. Úgy állítsuk be, hogy a kulcscsontunk közepén keresztezzen, deréktájban pedig a csípőcsontot fogja – ne a hasi részt -, egy esetleges balesetnél ez akár életmentő is lehet. Mindig fordítsunk figyelmet a műszerfalon megjelenő esetleges hibaüzenetekre és ne halogassuk a javítást, hisz hibás járművel balesetveszélyes közlekedni és nem csak magunkat, de másokat is bajba sodorhatunk.