Ezek a téves gondolatok teszik tönkre a legtöbb párkapcsolatot

A legtöbben hosszú, boldog és stabil lábakon álló párkapcsolatra vágyunk. Még ha fiatalabb korunkban esetleg másképpen is gondoltuk – és tinédzserként, illetve a húszas éveinkben még nem akartuk lekötni magunkat -, előbb-utóbb szinte mindenki életében eljön az a pillanat, amikor megállapodna.

Ám ez korántsem olyan egyszerű – legalábbis sok esetben -, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Így aztán sok csalódáson át vezet az út a jól megérdemelt boldogságig, feltéve, ha egyáltalán valamikor elérjük. Egy valóban stabilan működő kapcsolathoz ugyanis nem feltétlen arra van szükség, mint amit a romantikus filmek és regények sugallnak, ráadásul rengeteg olyan elképzelés él bennünk – generációk óta – amelyek inkább ártanak ahelyett, hogy használnának. Ezek közül a legnyilvánvalóbb az a tökéletes partner téveszméje. Ilyen ugyanis nem létezik, hisz mindenkinek vannak hibái. Így tehát felesleges is keresni, mert csak csalódni fogunk, helyette inkább koncentráljunk arra, hogy azok a tulajdonságok, amelyek számunkra igazán fontosak, meglegyenek a másikban.

Ha szerencsével járunk, és megtaláljuk az ideálisnak tűnő jelöltet – aki még az érzéseinket is viszonozza -, akkor jön csak a munka nehezebbik fele. A kezdeti boldogság ugyanis komolyan képes elcsavarni a fejünket és ilyenkor nem figyelünk oda arra, hogy tisztán gondolkozzunk. Pedig ekkor érdemes csak igazán, hisz a rózsaszín köd képes velünk elhitetni, hogy egyformán gondolkozunk a párunkkal – pedig maximum csak több mindenben ugyanúgy látjuk a világot -, ahogy az is hatalmas hiba, hogy a szeretet és a szerelem megléte esetén szinte magától értetődőnek tartjuk, hogy a másik pontosan tudja, hogy mikor mit gondolunk, és hogyan érzünk. Ilyen azonban csak a mesében van, a hosszú, boldog kapcsolat egyik legfőbb alappillére a folyamatos kommunikáció. Arra azonban még a legjobb időszakban is nagyon vigyázzunk, hogy ne a másiktól függjön a saját boldogságunk. Ne várjuk el, hogy a szerelmünk, a lelki társunk és a legjobb barátunk legyen egy személyben, mert lehet, hogy minden pillanatot vele töltenénk, de ez hosszú távon nem vezet jóra. Fontos, hogy megmaradjunk egyénnek, már csak saját magunk miatt is.