Évszak típusok szerinti színtanácsadás

Nem mindegy, milyen színt viselünk az arcunk közelében, bizonyos színek ragyogóvá teszik megjelenésünket, más színek viszont fakóvá, szürkévé változtatnak. A hajviselet, a smink és az öltözködés színvilágának kialakításában nagy segítségünkre lehet az évszakelmélet.

A színtanácsadás az embereket külső megjelenésük alapján négy fő csoportra osztja. Ez a rendszer az évszakelmélet, melynek kidolgozója Johannes Itten svájci festő és művészpedagógus, aki észrevette, hogy festőnövendékei olyan színcsoportokhoz vonzódnak, amelyek megegyezőek voltak megjelenésük összképével. Négy színcsoportot különböztetett meg melyeket az évszakok után nevezett el, amelyeket aztán tovább bontottak 3-3 alcsoportra, hogy pontosabban lehessen meghatározni az egyéni színeket. Hogy milyen színek harmonizálnak megjelenésünkkel, az bőrünk szemünk, hajunk színétől függ. A tavasz típus jegyei: haj jellemzően szőkés árnyalat, a szem kék türkiz vagy aranybarna, a bőr kissé sápadt, szeplős. Legelőnyösebb színválasztás a tavasz típusnak a pasztell, a pezsgő, a barack, a krém, a türkiz, halványzöld, a beige és a drapp.

A nyár típus hajszíne jellemzően egészen világos szőkétől a sötét barnáig, a szem kékes árnyalatú, vagy világosbarna, a bőr lágy, vékony, tejszerű, napozással sem tudnak megfelelő barnaságot elérni. A nyár típushoz a halványabb színek illenek leginkább, a hamuszürke, liláskék, tört fehér, babakék. Az ősz típusba a természetes vörös és árnyalatai, a sötétszőke, és barna vöröses árnyalata tartozik, a szem az acélkéktől az olíva zöldön át a sötétbarnáig terjed, a bőr aranyszínű. Ennek a típusnak a föld színei a drapp, az arany, a narancs, a rozsdabarna állnak jól. A tél típusra a sötét hajszín, a sötét szürkéskéktől a jegeskéken át egészen a sötétbarnáig terjedő szemszín jellemző, a bőr porcelánszíntől a sötétebb árnyalatig jellemző. A tél típus szinte bármilyen színt viselhet, köszönhetően a sötét haj és szemszínnek, ami keretet ad megjelenésüknek.

Vélemény, hozzászólás?