Epekrízis: miért fordul elő?

Az epekő vagy epekólika kő jelenlétére utal a cisztás csatornában vagy az epefal közös epevezetékében. Az epekövek az epekólika leggyakoribb okai. Ha egy epekő elzárja a két csatorna valamelyikét, az epe normális áramlása a bélbe megszakad. Az epevezeték izomsejtjei erősen összehúzódnak, hogy megpróbálják kimozdítani a követ, és ez fájdalmat okozhat.

Az epekövek az epehólyagban képződnek, és két kategóriába sorolhatók: koleszterin kövek (80%) és pigmentkövek (20%). A legtöbb epekőbeteg tünetmentes. Ezért ilyenkor a probléma néma, mert nem okoz látható problémákat a betegnek. A kövek átmenetileg elzárhatják a cisztás csatornát, vagy átjuthatnak a közös epevezetéken, ami tüneti epekólikához vezethet. Sok epekőben szenvedő beteg nem tapasztal epekövet. Becslések szerint a felnőttek 10-20%-ának van epeköve, és csak 1-3%-uknak vannak tünetei is. Az epekő állandó vagy időszakos fájdalom a felső hasban, általában a bordaív jobb oldala alatt. Akkor fordul elő, amikor az epekő elzárja az epevezetéket, azt a csövet, amely az epét az epehólyagból a vékonybélbe vezeti. A fájdalom elmúlik, ha az epekő átjut a vékonybélbe, és feloldja az epevezetéket. De ha az epevezeték elzáródása elhúzódik, az végül epehólyag-gyulladáshoz, cholangitishez (a májban lévő epeutak gyulladása) vagy epeúti hasnyálmirigy-gyulladáshoz vezet.

Az epe sárgászöld folyadék, amely segíti a zsírok emésztését. Normál körülmények között az epét a máj választja ki, és az epehólyagban tárolódik. Amikor eszik, az epe az epehólyagból a cisztás vezetéken és a közös epevezetéken keresztül a vékonybélbe jut, ahol keveredik a részben megemésztett táplálékkal. Az epekövek az epehólyagban képződnek, és koleszterinből vagy bilirubinból állhatnak. Ezek a kövek az epehólyagban maradhatnak, és tünetmentesek lehetnek, vagy behatolhatnak a cisztás csatornába vagy a közös epeútba, ahol lerakódhatnak, és fájdalmat okozhatnak, amikor az epehólyag összehúzódik.