Egy tanulmány rávilágít a tüdőrák eredetére a nem dohányzók esetében

A tüdőrák genomiális elemzése olyan embereknél, akik nem dohányoztak, azt találta, hogy ezeknek a daganatoknak a többsége a szervezet természetes folyamatai által okozott mutációk felhalmozódásából származik. Ezt a tanulmányt a Nemzetközi Egészségügyi Intézetek (NIH) részeként működő Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) kutatói által vezetett nemzetközi csapat végezte, és először írja le a tüdőrák három molekuláris altípusát azoknál az embereknél, akik soha nem dohányoztak.

Ezek a felismerések segítenek feltárni a rejtélyt, hogyan alakul ki a tüdőrák azokban az emberekben, akik nem dohányoznak, és irányíthatják a pontosabb klinikai kezelések kifejlesztését. Az eredményeket 2021. szeptember 6 -án tették közzé a Nature Genetics folyóiratban. „Azt látjuk, hogy a tüdőráknak különböző altípusai vannak a soha nem dohányzókban, amelyek eltérő molekuláris jellemzőkkel és evolúciós folyamatokkal rendelkeznek” – mondta Maria Teresa Landi, epidemiológus, az NCI osztályának Integráló Tumor Epidemiology Branch osztályából. „A jövőben ezen altípusok alapján különböző kezeléseket kaphatunk.”

A tüdőrák világszerte a rákos megbetegedések okozta halálának fő oka. A világon évente több mint 2 millió embert diagnosztizálnak ezzel a betegséggel. A legtöbb tüdőrákban szenvedő ember dohányzik, de a tüdőrákos betegek 10-20% -a soha nem dohányzott. A soha nem dohányzóknál a tüdőrák gyakrabban fordul elő nőknél és korábbi életkorban, mint a dohányosok tüdőrákja. A környezeti kockázati tényezők, mint például a dohányfüst, a radon, a légszennyezés és az azbesztnek való kitettség, vagy ha korábban tüdőbetegségeik voltak, megmagyarázhatnak néhány tüdőrákot a soha nem dohányzók körében, de a tudósok még mindig nem tudják, hogy mi okozza ezen rákok többségét.

Vélemény, hozzászólás?