Ahogy rövidülnek a nappalok és hűvösebbé válik a levegő, egyre jobban vágyunk a meleg, tápláló és egészséges ételekre. Az ősz igazi kincsesbánya a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokból: sütőtök, alma, cékla, édesburgonya, káposzta, dió és még sorolhatnánk. Ebben a válogatásban 7 olyan egyszerű és egészséges receptet mutatok, amelyek nemcsak feltöltenek energiával, hanem segítenek ellenállóbbá tenni a szervezetet a hideg hónapokra.
🥕 1. Sütőtökkrémleves kókusztejjel és gyömbérrel
Az ősz egyik legjobb immunerősítő levese!
A sütőtök tele van A-vitaminnal, a gyömbér pedig természetes gyulladáscsökkentő.
Hozzávalók:
-
1 kisebb sütőtök
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dl kókusztej
-
1 tk friss reszelt gyömbér
-
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát és fokhagymát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt és annyi vizet, hogy ellepje.
Ha megpuhult, jöhet a gyömbér és a kókusztej, majd botmixerrel krémesítjük.
✨ Tálaláskor pirított tökmaggal és pár csepp tökmagolajjal még finomabb.
🥗 2. Céklás-quinoás saláta feta sajttal
A cékla nemcsak gyönyörű színű, hanem tele van vas- és C-vitaminnal, ami ősszel különösen hasznos.
Hozzávalók:
-
2 közepes cékla
-
1 csésze főtt quinoa
-
100 g feta sajt
-
egy marék dió
-
olívaolaj, citromlé, só, bors
Elkészítés:
A céklát megfőzzük vagy megsütjük, majd felkockázzuk.
Összekeverjük a főtt quinoával, fetával, dióval és az öntettel.
💡 Tipp: tálalhatod melegen is, köretként sült hal vagy csirke mellé.
🍠 3. Édesburgonyás Buddha-tál
A Buddha-bowl igazi őszi „comfort food”, ami tele van rosttal, fehérjével és vitaminokkal.
Hozzávalók:
-
1 közepes édesburgonya
-
egy marék kelbimbó
-
½ csésze főtt lencse
-
1 marék spenót vagy rukola
-
olívaolaj, só, bors
-
tahinis öntet (tahini + citromlé + fokhagyma + víz)
Elkészítés:
Az édesburgonyát és kelbimbót megsütjük, majd a tálba rétegezzük a többi hozzávalóval.
Meglocsoljuk a tahinis szósszal – kész is a színes, tápláló egytálétel!
🍎 4. Almás-zabos reggeli süti
Tökéletes egészséges nasi vagy reggeli alternatíva.
Az alma rostban gazdag, a zab pedig hosszan tartó energiát ad.
Hozzávalók:
-
2 alma reszelve
-
1 csésze zabpehely
-
1 tojás
-
1 ek méz vagy juharszirup
-
1 tk fahéj
-
egy marék dió vagy mazsola
Elkészítés:
Mindet összekeverjük, formázzuk és 180°C-on 20 perc alatt megsütjük.
Puha, illatos és bűntudatmentes finomság.
🥦 5. Pirított zöldséges hajdina
A hajdina az egyik legjobb gluténmentes fehérjeforrás, ráadásul gyorsan elkészül.
Hozzávalók:
-
1 csésze főtt hajdina
-
1 sárgarépa, 1 cukkini, pár brokkolirózsa
-
szójaszósz, szezámolaj, fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket wokban megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hajdinát és a szójaszószt.
Gyors, laktató és tele van tápanyaggal.
🥬 6. Káposztás-répás egytál étel
Egy igazi „nagyi-stílusú”, de modernizált, egészséges verzió.
A káposzta C-vitaminban gazdag, a répa pedig béta-karotint tartalmaz.
Hozzávalók:
-
½ fej káposzta
-
2 sárgarépa
-
1 fej hagyma
-
1 ek olívaolaj
-
só, bors, pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a szeletelt káposztát és répát, majd puhára pároljuk.
Köretként vagy önmagában is nagyszerű.
🍯 7. Mézes-fahéjas sült körte dióval
Gyors, mutatós és egészséges desszert.
A körte rostban és antioxidánsban gazdag, a méz és dió pedig tökéletes kiegészítő.
Elkészítés:
A félbevágott körtéket meglocsoljuk mézzel, megszórjuk dióval és fahéjjal, majd 180°C-on 15-20 percig sütjük.
Langyosan, joghurttal vagy zabkásához is mennyei.