De jó a dió

A dió világszerte ismert és kedvelt csonthéjas. Ausztrália, Kína és az USA a legnagyobb diótermesztők közé tartozik, de persze más országok is millió tonna számra termesztik ezt a kiváló csemegét.

Lássuk, miért is olyan jó a dió! A dió igen széles körben használható finomság, igazi vitaminbomba. Bővelkedik A-, B-, valamint E-vitaminban, de kiváló magnézium, kálium, fluor, szelén és mangán forrás is. A benne található telítetlen zsírsavak (omega-3) segítenek a koncentrációban, ráadásul jót tesznek a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában. Azonban ennek az olajos magnak van némi hátulütője is, ugyanis rendkívül kalóriadús rágcsálnivaló, ezért érdemes vele óvatosan bánni! Nem csak a dióhéjban rejlő mag a csodaszer. A diófalevél is jól felhasználható részét képezi a termésnek. Magas a C-vitamin tartalma, sokan fogyasztják teaként. Az egészségmegőrző tulajdonságai mellett azért is közkedvelt, mert rengeteg módon elkészíthető. A félig érett, úgynevezett zöld dióból zölddió lekvár/befőtt készíthető, mely nagyon különleges és ízletes csemege. Darabolva, darálva sütemények töltelékeként, míg pirítva akár különböző salátákhoz is remekül passzol.

A dió az ősz beköszöntével kezd lehullani a fákról, így a szabad levegőn való mozgáshoz tökéletes program az összeszedése az avarból. Gyerekekkel kiváltképp értékes ez a munka jellegű tevékenység, korosztálytól függetlenül. Maga a gyűjtés, illetve később a diótörés, esetleg a feldolgozás sok tanulási lehetőséget biztosít. Emellett héjából számos kreatív dolog készíthető, mint katicabogár, kasztanyetta, kis tutaj, stb. Törés előtt ritmushangszerként is használható, óvodás gyermekek számára nagyon érdekes hangzást nyújt. A dió rengeteg népdal témáját biztosítja, így bátran lehet a „munka” közben dalolászni, s ily módon egy időben több kompetencia is fejlődik. Akár anno a tollfosztás vagy a kukoricamorzsolás, a dió törés is kiváló közösségkovácsoló erővel bír. Aki teheti, adja át ezt az élményt utódainak, s fogyasszon belőle minél többet!