Milyen szempontokat vizsgáljunk a nyomástávadó kiválasztásánál?

Bizonyos mérőműszerek alkalmazása hatalmas jelentőséggel bír, hiszen az áramlási sebesség, vagy épp a megfelelő nyomás folyamatos nyomon követése nem csak a kellő hatékonyság szempontjából kardinális, de biztonsági szempontokból is elengedhetetlen. Szerencsére ma már kiváló alternatívák érhetők el a kínálatban, így gyakorta a legnagyobb dilemmát épp az optimális típus felkutatása okozza.

Különösképp problémás lehet ez egy nyomástávadó vonatkozásában. Tudniillik ma már félszáznál is több – jelentősen különböző – modell érhető el a kínálatban, ezek pedig teljesen eltérő felhasználási módot tesznek lehetővé. Egyes jellemzők alapos vizsgálatával ugyanakkor könnyedén kiválasztható az igényekhez leginkább passzoló nyomástávadó. Elsőként azt kell átgondolnunk, milyen nyomástartományban kell majd működnie az eszköznek. Ez nem is igényel különösebb magyarázatot, hiszen a nem ideális kialakítás azt eredményezheti, hogy egyáltalán nem tudjuk majd használni a méréstechnikai kiegészítőt.

Úgyszintén kardinális jelentőséggel bír a pontosság kérdése. Bizonyos esetekben kizárólag a legprecízebb eredmények elfogadhatók, ám megesik, hogy csak adott értéksávok átlépéséről kell visszajelzést kapnunk. Ez általában akkor fordul elő, amikor a nyomástávadó munkavédelmi feladatot lát el. Ilyenkor az eszköz célja a figyelmeztetés, lévén elegendő, ha tudjuk, hogy a nyomás túlságosan magas, így közbe kell lépnünk. Nagyon kell ügyelni továbbá a nyomástávadó anyagára, méretére és kialakítására is. Ezek a jellemzők ugyanis alapjaiban határozzák meg mindig a hosszú távú alkalmazhatóságot, mind pedig a beépíthetőséget. Emellett pedig a későbbiekben nagy hangsúlyt kell fektetni az időszakos karbantartásokra – illetve a szükséges cserékre is -, hiszen egy alapvetően érzékeny mérőműszerről van szó.