Csodálatos keresztény kolostorok

A keresztény szerzetesség egy olyan gyakorlat, amely a keresztény egyház történetének elején kezdett kialakulni, a szentírási példák és eszmék mintájára, beleértve az Ószövetséget is. Eredetileg minden keresztény szerzetes remete, ritkán találkozott más emberekkel.

Az Alcobaça kolostor egy római katolikus kolostor, Alcobaça városában, Portugália középső részén található. Az első portugál király, Afonso Henriques alapította 1153-ban, és történelme során szoros kapcsolatot tartott fenn a portugál királyokkal. A templom és a kolostor az első gótikus épület volt Portugáliában, és a koimbrai Santa Cruzi kolostorral együtt a portugál középkori keresztény kolostorok egyikének számított. A Sümela kolostor egy görög ortodox kolostor, amely a mai Törökországban, az Altindere-völgy felé néző meredek szikla lábánál áll. I. Theodosius (375–395) római császár uralkodása alatt, Kr. U. 386. évben alapították, a legenda szerint két pap vállalta a kolostor alapítását a helyszínen, miután egy barlangban felfedezték Szűz Mária csodálatos ikonját. Hosszú története során a sümelai kolostor többször is tönkrement, és a különböző római császárok helyreállították.

Mai formáját a 13. században érte el. Az osztrogi kolostor egy szerb ortodox kolostor, amely majdnem függőlegesen helyezkedik el, magasan az Ostroška Greda nagy sziklájában. Osztrogi Szent Bazilikának szentelték, és Montenegró legnépszerűbb zarándokhelye. A 17. században alapított mai megjelenését 1923-1926-ban adták át, egy olyan tűz után, amely elpusztította a komplexum nagy részét. Szerencsére a két kis barlangi templomot megkímélték, és ezek az emlékmű legfontosabb területei. Kijev Pechersk Lavra, más néven a barlangok kijevi kolostora, egy történelmi ortodox keresztény kolostor Kijevben, Ukrajnában. 1015-ben, a barlangi kolostorként való megalapítása óta a Lavra a kelet-ortodox kereszténység kiemelkedő központja Kelet-Európában.

Vélemény, hozzászólás?