Chopard – a luxus kiegészítők gyártója

A Le Petit-Fils de L.-U. A Chopard & Cie S.A., közönségesen Chopard néven, svájci luxusórák, ékszerek és kiegészítők gyártója és kereskedője. Az 1860-ban Louis-Ulysse Chopard által a svájci Sonvilierben alapított Chopard 1963 óta a német Scheufele család tulajdonában van.

A Chopard leginkább kiváló minőségű svájci órák és ékszerek gyártásáról ismert, ügyfelei között volt II. Miklós orosz cár is. A vállalat székhelye Genfben található, a Neuchâtel-i kantonban található Fleurier-ben van egy telephely, amely órákat gyárt. 1974-ben a Chopard gyár Genf központjából Meyrin-Genfbe költözött, és 1976-ban a cég olyan órákat kezdett gyártani, amelyek szabadon lebegő gyémántot tartalmaztak a zafírüveg mögött. Az 1980-as években a cég kibővítette sportórák gyártását férfiaknak és gyémánt ékszereket nőknek. 1996-ban a vállalat saját teljes óraműgyártó létesítményt hozott létre Fleurierben, a svájci Neuchâtel kantonban. Ez idő előtt Chopard összes óráját harmadik fél alkotóelemeiből állították össze.

2010-ben a vállalat ünnepelte 150. évfordulóját, amikorra a vállalat becsült árbevétele összesen 550 millió euró volt (ebből 250 millió euró órákból származott), világszerte mintegy 100 üzlettel. 2014-ben a Chopard 800 millió svájci frankot (915 millió dollárt) ért el, és világszerte nagyjából 2000 alkalmazottja volt, akik közül 900 Svájcban dolgozott. A társaság évente körülbelül 75.000 órát és 75.000 ékszert gyárt, és a Svájci Óraipari FH Szövetségének aktív tagja. A vállalat alapítója, Louis-Ulysse Chopard svájci órásmester volt, aki a svájci Jura városában, Sonvilierben nőtt fel. 1860-ban megalapította a L.U.C. sonvilier-i gyártó céget, és miután megállapította, jövedelmezőbb a kész órák forgalmazása, mint csak a mechanikus részének forgalmazása.

Vélemény, hozzászólás?