Biztonsági tippek a trágya használatához a zöldségeskertben

Az állati trágyát évszázadok óta használják a veteményeskertekben. Tápanyagokat és szerves anyagokat ad hozzá, elősegítve az egészséges, élő talaj kialakulását. Számos egészségügyi félelem azonban összekapcsolta a trágya műtrágyaként történő felhasználását az E. coli (Escherichia coli) kitöréseivel, ami miatt vajon: Biztonságos-e trágyát adni egy veteményeskerthez?

A szennyeződés kockázatán kívül, minél frissebb a trágya, annál nagyobb az esély arra, hogy magas nitrogén- és ammónia-tartalma lesz, ami megégetheti a növények gyökereit, sőt gátolhatja a magok csírázását. Ha a trágya növényevő állatból származik, akkor valószínűleg tele van gyommaggal is. Ha továbbra is friss trágyát szeretne használni, ne használja azt, miután kertjét beültette. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma 120 napos alkalmazásablakot javasol a zöldség betakarítása és elfogyasztása előtt, ha az ehető rész érintkezik a talajjal. Ide tartozik minden, a föld alatt termesztett növény (répa, sárgarépa, burgonya, retek stb.), Valamint minden, ami a földön ül, például saláta, spenót, sőt olyan növények, mint például uborka és tök. Friss trágyát tehet a betakarítás előtt 90 nappal azokra a zöldségekre, amelyek elég messze vannak a talajtól.

A trágya műtrágya helyett talajjavító szerként használható. Adjon hozzá friss trágyát ősszel a tavaszi ültetéshez. Várjon, amíg az összes zöldséget betakarítják, mielőtt hozzáadná a talajhoz. Egy másik lehetőség az, hogy a vegetációs időszakban komposztált trágyával ruházzuk fel. A komposztált trágya csökkenti a szennyeződés kockázatát, különösen akkor, ha a halom egy bizonyos hőmérsékletre melegszik. Vásárolhat komposztált trágyát, vagy ha van friss trágya forrása, saját maga komposztálja azt. Stephen Reiners, a Cornell Egyetem kertész szakorvosa szerint a forró nyári hőmérséklet általában megöli az E. colit.

Vélemény, hozzászólás?