Azonosították a regeneráció jeleit

Sok szalamandra képes regenerálni az elveszett végtagot, de a felnőtt emlősök, beleértve az embereket sem. Hogy miért van ez így, az egy tudományos rejtély, amely évezredek óta elbűvöli a természeti világ megfigyelőit.

Most a tudósok egy csoportja, James Godwin, Ph.D., a ma Harbor-i Bar Harbor-i MDI Biológiai Laboratórium vezetője, egy lépéssel közelebb került ennek a rejtélynek a felderítéséhez, felfedezve a molekuláris jelátviteli különbségeket, amelyek elősegítik az axolotl regenerációját, erősen regeneráló szalamandra, miközben blokkolja azt a felnőtt egérben, amely korlátozott regenerációs képességű emlős. „Az MDI Biológiai Laboratórium tudósai az összehasonlító biológiára támaszkodva kapnak betekintést az emberi egészségre annak 1898-as alapítása óta” – mondta Hermann Haller, MD, az intézmény elnöke. „A felfedezések, amelyeket James Godwin axolotl és egér összehasonlító tanulmányai tettek lehetővé, bizonyítják, hogy a természettől való tanulás gondolata ugyanolyan érvényes ma, mint több mint százhúsz évvel ezelőtt.”

Az elveszett vagy sérült testrészek regenerálása helyett az emlősök általában heget képeznek a sérülés helyén. Mivel a heg fizikai gátat teremt a regenerációnak, az MDI Biológiai Laboratóriumában a regeneratív orvoslás kutatásai arra összpontosítottak, hogy megértsék, miért nem képez heget az axolotl – vagy miért nem reagál a sérülésekre ugyanúgy, mint a egér és más emlősök. „Kutatásunk azt mutatja, hogy az emberek kiaknázatlanul képesek regenerálódni” – mondta Godwin. „Ha meg tudjuk oldani a hegképződés problémáját, akkor képesek lehetünk felszabadítani a látens regenerációs potenciálunkat. Az Axolotls nem hegesít, ami lehetővé teszi a regenerációt. De ha egy heg kialakult, akkor a játék véget ért. Ha meg tudnánk akadályozni az emberekben a hegesedést, akkor sok ember életminőségét javíthatnánk.”

Vélemény, hozzászólás?