Tekercses futószőnyeg, vagy nyírt futószőnyeg? Mi a különbség, melyiket hova?

Futószőnyeg vásárlás előtt nem árt kicsit tanakodni arról, hogy milyen igényeket követelünk meg majd lakásunk új lakástextiljéről és kiegészítőjéről. A futószőnyeg az egyik legpraktikusabb szőnyeg típus, ami két helyiség összekötőjeként szolgál.

Az, hogy tekercses futószőnyeg, vagy nyírt futószőnyeg vásárlása történjen, függ a felhasználási szokásoktól is.

  • A tekercses futószőnyeg inkább az intézmények, a szállodák, hotelek, irodaházak, kollégiumok, közületi terek folyosójára és lépcsőjére ajánlott. Ezek az intézmények hosszú folyosókkal rendelkeznek, amire a tekercses futószőnyeg a tökéletes választás. Ez ugyanis bármekkora, akár 30-40 méter hosszúságban is kérhető. Anyaguk pedig erősebb, strapabíróbb, szálmagassága pedig alacsonyabb, a könnyű takarítás miatt. Az ilyen ipari tekercses futószőnyeg vizes takarítógéppel is tisztítható.
  • A nyírt futószőnyeg otthonaink szőnyege. A legnépszerűbb méret, ezen kategóriában a 80 x 300 cm. Ez a hosszúság és szélesség, lakásunk folyosóira tökéletes. Az otthoni felhasználásra szánt nyírt futószőnyeg már lehet vastag is, például a méltán népszerű shaggy futószőnyeg nagyon bájos, igazi luxuskényeztetést nyújt nekünk otthon.
Szőnyeg
Szőnyeg

Ha a lépcsőt vesszük szemügyre otthonunkban, a futószőnyeg az egyik legnépszerűbb szőnyeg típus, amit szeretünk használni rajta. A lépcső általában lakásunkban központi helyen van, így főleg fontos, hogy olyan biztonságos és szép burkolatot kapjon, amit majd vendégeink is elsőként pillantanak meg, amikor belépnek hozzánk. Lényeges tehát, hogy a lépcsőn egy szép, vidám, otthonos, gyönyörű, kellemes tapintású, puha futószőnyeg legyen és az sem baj, ha egyszínű helyett mintás. Folyosókon jobb, ha világos színű, például bézs futószőnyeg terül el. A szűk folyosón nem előnyös sötét színeket alkalmazni, mert még inkább beszűkíti, sötétté, zorddá teszi. Inkább egy kellemes, világos, vidám, tündöklő nyírt futószőnyeg lesz az oda illő.

Modern futószőnyeg, vagy klasszikus futószőnyeg, a választás a kezedben van. Irodába és otthonra is szép mindkettő. Ha a bútorok és azok kárpitjai elegánsak, kissé régebbi stílusúak, akkor a klasszikus futószőnyeg gyönyörű az ilyen helyiségek folyosóin. Ha pedig már egy felújított, vagy új építésű építményről, irodáról, vagy lakásról van szó, akkor a modern futószőnyeg dukál.

A futószőnyeg minden hosszú teret szebbé varázsol. A lakberendezés egyik leglátványosabb eleme, kiegészítője a gyönyörű színű, vastag futószőnyeg.

Vélemény, hozzászólás?