Az új gyógyszerforma segíthet az oszteoporózis, a kalciummal kapcsolatos rendellenességek kezelésében

A csontritkulás kezelésére használt gyógyszer új formája, amely kevesebb mellékhatás lehetőségével jár, új lehetőséget kínálhat a betegek számára. A munkát a Nemzeti Egészségügyi Intézetek támogatják, és a Biophysical Journal folyóiratban publikálják az eredményeket.

A Purdue Egyetem kutatói kifejlesztették az emberi kalcitonin stabilizált formáját, amely egy peptid gyógyszer, amelyet már csontritkulásban szenvedőknél használnak. A Purdue kutatói létrehozták a peptid hormon gyógyszer előtti formáját, hogy növeljék annak osteoporosis kezelésként való hatékonyságát. Emberekben a kalcitonin a normális kalcium homeosztázisért felelős hormon. Osteoporosisban szenvedő betegeknél a kalcitonin gátolja a csontreszorpciót, ami megnövekedett csonttömeget eredményez. Sajnos az emberi kalcitonin vizes oldatban fibrillálódik, ami csökkentett hatékonyságot eredményez terápiás alkalmazás esetén. Helyettesítőként a csontritkulásban szenvedő betegeknek lazac kalcitont írnak fel. Nem fibrillál olyan gyorsan, de alacsony hatékonysággal és számos káros mellékhatás lehetőségével küzd.

„A technológia segíthet ezeknek a kalcitonin-gyógyszereknek a biztonságosabbá és hatékonyabbá tételében” – mondta Elizabeth Topp, a Purdue fizikai és ipari gyógyszertárának professzora. „Megközelítésünk növeli az emberi kalcitonin terápiás potenciálját, hatékonyabb lehetőséget ígérve a lazac kalcitonin cseréjére csontritkulás és a kapcsolódó rendellenességek esetén.” A fibrillációs hajlandóság csökkentése és az emberi kalcitonin terápiás előnyeinek növelése érdekében a Purdue kutatói specifikus aminosavmaradékokat foszforiláltak. „Sok ígéretes új peptid gyógyszer fibrillákat képez” – mondta Topp. „Ez a technológia lehetőséget nyújt arra, hogy stabilizálják őket visszafordítható módon, hogy a stabilizáló módosítás kijöjjön, amikor a gyógyszert a betegnek beadják.”

Vélemény, hozzászólás?