Az új élelmiszerfagyasztási koncepció javítja a minőséget

Az új élelmiszer-fagyasztási módszerre való áttérés biztonságosabb és jobb minőségű fagyasztott élelmiszereket eredményezhet, miközben energiát takarít meg és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást-derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium Mezőgazdasági Kutatási Szolgálatának (ARS) és a Kaliforniai Egyetem Berkeley tudósainak új tanulmányából.

„Az élelmiszer-fagyasztás új módszerének teljes körű megváltoztatása világszerte akár 6,5 milliárd kilowattórával is csökkentheti az energiafelhasználást évente, miközben 4,6 milliárd kg-al csökkenti az energiatermeléssel járó szén-dioxid-kibocsátást, ami nagyjából megegyezik egymillió autóval az utakon”-mondta Cristina Bilbao-Sainz, az ARS kutató élelmiszer-technológusa, aki az Egészséges Feldolgozott Élelmiszerek Kutatási Egységénél dolgozik, amely az ARS nyugati regionális kutatóközpontjának (WRRC) része Albanyban. „Ezeket a megtakarításokat meg lehetne valósítani anélkül, hogy jelentős változtatásokra lenne szükség a fagyasztott élelmiszereket gyártó berendezésekben és infrastruktúrában, ha az élelmiszergyártók elfogadják ezt a koncepciót”-tette hozzá Bilbao-Sainz.

Az új fagyasztási módszer, az úgynevezett izokorikus fagyasztás, úgy működik, hogy az élelmiszereket lezárt, merev edényben tárolja – jellemzően kemény műanyagból vagy fémből – amely teljesen fel van töltve folyadékkal, például vízzel. Ellentétben a hagyományos fagyasztással, amelyben az étel levegőnek van kitéve, és 32°F alatti hőmérsékleten szilárdra fagy, az izokorikus fagyasztás megőrzi az ételt anélkül, hogy szilárd jéggé válna. Mindaddig, amíg az étel a folyékony részbe merül, védve van a jégkristályosodástól, ami a fő veszély az élelmiszer minőségére.

Vélemény, hozzászólás?