Az otthonunkban megjelenő színek

Kevés olyan dolog és tárgy van, amely úgy rányomhatja a bélyegét, mint a falak színei az otthonunkban. Az mellett, hogy a hangulatot is meghatározza, azt is tudni kell róla, hogy minden szín hordoz magában egy energiát, mellyel kapcsolatban érdemes utánajárni, mielőtt neki állnánk kifesteni.

A színekkel nagyon szépen lehet játszani és, ha jól választjuk meg őket, akkor nagyon sok hibát, illetve hátrányt kompenzálhatunk általa. A színek megválasztásáról és azok erejéről nagyon sok írást találhatunk a világhálón. Alapozhatunk azokra a véleményekre, vagy éppen az alapján is eljárhatunk, hogy éppen milyen szobát szeretnénk elérni, mint pl. nyugodt, mozgalmas, energikust, vagy éppen kellemes légkörrel rendelkezőt. A színskálán található némelyik szín közérzet javító hatással bír, míg vannak melyek sokkal inkább lehangolóan hatnak. Arra is érdemes oda figyelni, hogy a világos színek nyújtják a teret, míg a sötétebbek pedig szűkítik. Minden embernek megvannak a kedvenc színei, ám mielőtt az egész házat kifejtenénk pirosra mert éppen nekünk az a kedvenc színünk, az előtt mindig vegyük figyelembe a teret, a bútorokat, illetve a nyílászárókat.

Továbbá arra is érdemes oda figyelni, ami egy aranyszabálynak számít, hogy legfeljebb mindig csak kettő hangsúlyos színt alkalmazzunk egy légtérben. Ezeket a hangsúlyos színeket pedig tovább fokozhatjuk még 2-3 kevésbé olyan domináns színnel. Ez mellett még érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a kevesebb néha több. Ám most nézzük mit kell tudni a színekről. Alapvetően négy alapszínt különböztetünk meg, melyek a sárga, piros, zöld és kék. Ezeknek a tiszta színek keverésével tudunk kapni másodlagos színeket, melyek bordó, narancssárga, türkiz és a levélzöld. A harmonikus színeket úgy találhatjuk meg legkönnyebben, ha elforgatjuk a színkártyát.

Vélemény, hozzászólás?